https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноДиректорът на музея в Русе оглави журито на Фестивала „Сурва”

Директорът на музея в Русе оглави журито на Фестивала „Сурва”

Проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионалния исторически музей в Русе, ще бъде председател на журито на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”, който ще се проведе от 27 до 29 януари. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Перник.

Съставът на журиращата комисия тази година е деветчленен. В нея влизат известни специалисти в областта на фолклора и маскарадната обредност. Представител от страна на Министерството на културата ще бъде д-р Силва Налбантян – Хачерян.

В журито ще са и ръководителите на двете групи, станали носители на отличието “Златната маска” на последния фестивал в Перник, състоял се през 2019 година. Това са сурвакарите от село Кралев дол и кукерската група “Каваклии” от бургаския квартал Долно Езерово.

Журито на фестивала “Сурва” ще оценява явяващите се групи по няколко критерия. Сред тях са представяне на моменти от маскарадната обредност, поддържане на местната традиция, предаване на традиционната културна специфика, атрактивност и артистичност при изпълнението.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X