https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноОбичаят „Джамал“ донесе златен медал в Кошов от фестивала „Сурва“

Обичаят „Джамал“ донесе златен медал в Кошов от фестивала „Сурва“

Обичаят „Джамал“, който бе представен от фолклорната група на село Кошов, донесе нов златен медал от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Той бе отличен в категорията „Награда за обучение в традицията“, раздел „Кукери“.

Маскарадната игра участва на „Сурва“ от 1991 г. и нееднократно е била награждаване от журито. Обичаят е вписан през 2010 г. в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища-България“.

Джамалът е зимна обредна игра в периода след Мръсните дни, изпълнявана от ергени, водени от женен мъж. Заедно те разиграват чучело в животинска форма, наречено Татунчо. Играта на маскарадната дружина цели да създаде ред, да подреди света след хаоса, настъпил с края на старата година и с изминалите Мръсни дни, предава Русе медиа.

В обредната игра окиченият с тъкани кърпи и козяци Татунчо е воден от мъж, наречен Хаджибаба, и облечен в кожи. Покрай тях играят мъже, чийто лица са скрити от маски. Те са направени от кратуни, украсени са с кичури от кълчища, а за шарените им носове се използват дръжките на кратуните. Мъжете обикалят ритмично около Татунчо, като пеят песен и размахват дървени саби. Те се удрят по гърбовете, на които имат поставени възглавници от овчи кожи.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X