https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусенските деца се оказаха много интелигентни, впечатлиха с резултати от тест на...

Русенските деца се оказаха много интелигентни, впечатлиха с резултати от тест на Менса

Противно на песимистичните оценки, българите стават все по-интелигентни. Този може би изненадващ за някои извод се налага от информация, предоставена от Менса България за “24 ЧАСА”.

Редовните тестове на Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност показват, че персентилът на хората у нас към 2022 г. се е повишил значително спрямо 2009 г. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 или 132 точки в зависимост от използвания тест и останалите хора.

В Менса се приемат много различни тестове, стига да са стандартизирани, нормирани и одобрени от асоциации на професионални психолози. Два от най-известните IQ тестове са “Станфорд-Бине” и “Кател”. Това означава, че когато си се явил на тест и си събрал над 148 точки например в тест на “Кател” или 132 точки по скалата на “Станфорд-Бине” имаш 98 персентила и по този начин си попаднал сред двата процента най-умни хора в света.

Съвсем малко са тези, които притежават 99 персентила, а стойност 100 не съществува, тъй като интелигентността е безкрайна величина.

“На базата на тестовете, които провеждаме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни – обяснява Даниела Лечева, национален надзорен психолог в Менса България. – Съвсем наскоро прегледах резултатите от 2009 г. Тогава успеваемостта на тестовете е била 26,00% от явилите се

Докато за миналата година при нас тя беше 26,77%, което наистина може да се тълкува като повишаване на интелигентността на сънародниците ни. Другата хипотеза е, че при нас се явяват само хора, които подозират, че са високоинтелигентни и искат да си го докажат.”

Любопитното е, че данните на Менса опровергават популярната теза, че в последните десетилетия България се е появило “чалга поколение”, което не обича да чете.

Информацията е на основата на тест, който се проведе миналата година за първи път у нас сред деца от 10 до 14 години и е с вариант за директно членство в Менса.

На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив – там децата са с най-висок персентил – информира по този повод Лечева. – На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат съответно 5-о и 6-о място. Тоест поне от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата”

В същото време в Гоце Делчев са се явили малко деца, тоест извадката е по-малка, но от явилите се е по-напред от София.

“В големите градове – София, Пловдив и Варна, стандартно провеждаме тестове през няколко месеца, докато в по-малките – когато се съберат достатъчно хора, желаещи да участват – обяснява и Милена Арав, председател на Менса България. – Така през тази година на 29 април очакваме да посетим за първи път и Велико Търново.

Важно е също така да се каже, че класацията се прави за явилите се при нас, а не става дума за някаква представителна извадка. Но все пак те са с изявен интерес, а децата са една крачка напред спрямо другите, защото се грижат да решават такъв тип логически задачи. Необходимо е да уточним, че в международен план с цел да се избегне некоректното сравняване на резултатите вече не се дават точки, а единствено персентил.”

Разгледани според половата принадлежност на детския тест най-висок среден персентил показват момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се нареждат момичетата, родени в Пловдив, а след тях наравно са момичетата, родени в София и Варна, информират още от организацията.

Докато на теста “15+ години” най-високи са средните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив. Броят тествани в тази възрастова категория в градовете Гоце Делчев и Плевен е малък, за да може да се правят конкретни изводи, но ако все пак ги включим – Гоце Делчев изпреварва Плевен. На този тест по-добре се справят жените, отколкото мъжете, в градовете Варна, Гоце Делчев и Плевен. А по-успешни са мъжете от Пловдив, Русе и София.

Като цяло по съотношението на високоинтелигентните жени спрямо мъжете сме сред водещите нации в света, отбелязват с гордост от българския отдел на организацията. У нас то е 63% към 37% в полза на мъжете и по този показател изпреварваме много от развитите държави.

Всъщност България е на 4-о място от всички държави – след Франция, Пакистан и Босна и Херцеговина. А след нас остават такива страни като Германия (66% на 34%), Великобритания и Белгия с по 65 на 35%, както и САЩ, където умните жени са 33% от общия брой на членовете на Менса.

Резултатите на организацията се смятат за изключително престижни. Менса е със сериозни традиции и съществува вече от 76 години. Началото е поставено в Англия през 1946 г. и до 1960 г. е предимно британски клуб. Впоследствие обществото на високоинтелигентните хора има бурен растеж в Америка. А към днешна дата около 90 страни по света са членки на международната организация с общо над 145 000 членове.

От 1991 г. започват да се провеждат първите тестове в България и вече над 30 години имаме българска организация. 1 октомври е обявен като международен ден на интелигентността.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X