https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниСлед танковете: Киев поиска от Запада модерни изтребители, кораби и подводници

След танковете: Киев поиска от Запада модерни изтребители, кораби и подводници

След като си осигури доставки на танкове, Украйна сега ще се опита да получи съвременни изтребители като американските Ф-16, заяви днес съветник на украинския министър на отбраната, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза това в деня, когато Германия и Съединените щати обявиха, че ще доставят танкове на Киев.

“Следващото голямо препятствие сега ще бъдат изтребителите”, заяви в интервю за Ройтерс Юри Сак, който е съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников.

А заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрей Мелник поиска от Берлин изтребители “Торнадо” и “Юрофайтър”, както и бойни кораби и подводници, пише Spiegel, цитиран от агенция УНИАН.

“Нужни са ни бойни кораби и подводници, за да защитим бреговете си и да предотвратим нови атаки откъм Черно море”, изтъкна Мелник.

Украинските ВВС притежават остарели изтребители от съветско време, произведени още преди страната да обяви независимост преди повече от 31 години.

“Ако получим (западните изтребители), преимуществата на бойното поле ще бъдат огромни… Не става въпрос само за (американски многоцелеви изтребители) Ф-16; това, което искаме, са самолети четвърто поколение”, добави Сак.

Западната военна подкрепа е от жизненоважно значение за Киев и нейното количество бързо нарасна в хода на войната. Преди руската инвазия самата идея за доставки на нападателни оръжия за Украйна беше изключително спорна, но оттогава табутата в тази област падат едно след друго, отбелязва Ройтерс.

“Не искаха да ни дадат тежка артилерия, а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат системи “Хаймарс” (HIMARS), а после ни дадоха. Не искаха да ни дадат танкове, а сега ни дават танкове. Освен ядрени оръжия, не остава нищо друго, което няма да получим”, заяви съветникът на украинския министър на отбраната.

Решението на Германия ще развърже ръцете на много държави, които открито или неофициално изразиха готовност да дарят свои Leopard 2 на Киев. Най-активна в това отношение е Полша, която също обеща рота от 14 танка, както и да осигури бързо обучение на украински войници на свои полигони. В групата на първите потенциални “танкови донори” влезе и Нидерландия, която обеща да дари 18 бойни машини, които ползва “на лизинг” от Германия и които смята да закупи. Страната също така в момента финансира ремонта и модернизацията на 120 есксъветски танка Т-72 в Чехия.

Сигурни участници в “танковата коалиция” са Финландия, Норвегия и Испания, като по неофициална информация Мадрид е решил да увеличи количеството на дарените Leopard-и от 15 на 53.

В групата най-вероятно ще влязат също така Дания и Португалия.

Все още нечленуващата в НАТО Швеция също обсъжда в момента трансфер на свои танкове, които също са модификация на Leopard 2.

Чехия и Словакия може да пренасочат към украинската армия обещаните им по 15 бройки германски танкове в замяна на вече предоставена на Киев бойна техника от времето на Варшавския договор.

Германският отбранителен гигант Rheinmetall твърди, че може да ремонтира и модернизира в рамките на “следващите 20 месеца” още 22 танка Leopard 2, 88 от по-стария модел Leopard 1 и “голям двуцифрен брой” стари британски танкове Challenger 1 от запасите на Оман и Йордания.

Така в крайна сметка Украйна ще получи сериозно подсилване на офанзивната мощ в рамките на следващата година.

Очакванията са, че поне 150 до 200 основни натовски бойни танка ще дойдат преди или в началото на очакваното второ руско масирано нашествие в страната, в което най-вероятно ще се включат още поне 200 000 запасняци, мобилизирани през есента.

Прогнозите са, че новата военна кампания на Путин ще започне във времевия прозорец между края на януари и началото на пролетта. Това означава, че съюзниците на Киев разполагат с не повече от 2 месеца, за да обучат украинската армия да борави със западните танкове.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X