https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноУченици от МГ "Баба Тонка" дигитализираха експонати от музея на героинята

Ученици от МГ “Баба Тонка” дигитализираха експонати от музея на героинята

Тази идея събра в съвместно сътрудничество ученици и преподаватели от МГ “Баба Тонка“, преподаватели от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и музейни работници от отдел „История на България (XV – XIXв.) на Регионалния Исторически музей – Русе.

На 25.01.2023 година в залите на музея под ръководството на проф. Георги Христов от РУ учениците  се запознаха с процеса на 3D сканиране на предварително подбраните от уредниците Ренета Рошкева и д-р Искрен Великов исторически експонати. Инициативата е в резултат на  дългогодишното сътрудничество между Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“ с цел повишаване качеството на образователния процес в областта на съвременните информационни технологии.   

В обучението си по профилирана подготовка по Информационни технологии учениците се занимават с основите на цифровото заснемане, дигитализирането на реални обекти, създаването и обработването на цифрови видеопродукции. Запознават се със съвременните професии в ИТ сектора. Изграждането на 3D модел чрез специализиран софтуер е трудоемък процес. Учениците имат възможност в училищния STEM център да се запознаят с метода на фотограметрията за изграждането на 3D модел на реален обект и да отпечатат обекта на 3D принтера, с който гимназията разполага. По време на дигитализирането на музейните експонати те се запознават със метода на сканиране със 3D скенер със структурирана светлина. Тези скенери са скъпи и са рядко достъпни в учебна среда.

  Обогатяването на училищния музей с експонати в дигитална форма доразвива идеята на Иван Зартов – преподавател по история в гимназията, училищният музей да се превърне в източник на интелектуална стимулация и забавление за учениците. Дизайнът на изложеното, информационните пана, организирането на турове и ученически посещения, използването на различни инструменти за дигитализация и изграждането на 3D модел чрез специализиран софтуер са част от средствата, около които музея има амбицията да изгради образователните си дейности. Процесът на подбор на  експонатите  и вграждането им във виртуалната реалност води до натрупване на образователен опит, съдейства за формирането на чувство за отговорност, утвърждава гордостта и самочувствието на учениците, че са достойни потомци на патрона на гимназията.

Проектът за дигитализирането на музейните експонати и създаването на виртуален училищен музей е на Валентин Тамахкяров, ученик от 11 клас с ръководител Донка Симеонова, преподавател по информатика и ИТ.

Тази инициатива обогатява събитията, които се организират в училището във връзка с отбелязването на две кръгли годишнини, посветени на патрона на гимназията – 210 години от рождението на Баба Тонка и 100 години от избирането ѝ за патрон на Девическото училище в Русе.

Създадените файлове се предоставят на Регионалния Исторически музей – Русе за обогатяване на визуалните инструменти в разказа за културното наследство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X