https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНито стотинка от таксата за Дунав мост не е влязла в АПИ

Нито стотинка от таксата за Дунав мост не е влязла в АПИ

“Таксата, която се събира за преминаването на Дунав мост, изцяло влиза в бюджета на финансовото министерство, тъй като физически тя се събира от служители на Агенция „Митници“. Агенция „Пътна инфраструктура“ няма нито един служител на КПП-тата на Дунав мост, който да извършва такава дейност”, коментира директорът на Областно пътно управление – Русе инж. Стамен Савов във връзка с дискусиите по темата в общественото пространство, предава Русе Медиа.

„От тази такса една стотинка не влиза в бюджета на АПИ. Да го кажа и нека този въпрос приключи веднъж завинаги, защото много се спекулира с темата. Наистина, резонно е тази такса да влиза в бюджета на АПИ, защото ние поддържаме моста, той е наше съоръжение. Предстои му основен ремонт, който ще струва около 50-60 млн.лв., планираме и основен ремонт на бул.“България“, който е част от републиканската пътна инфраструктура, а не е общински – говорим за булеварда като пътни платна. Този ремонт също ще струва доста пари. Но таксите да влизат в АПИ вече е решение на ниво министерства, на ниво Народно събрание и е нещо, което би могло да се случи в бъдеще“, каза още Стамен Савов.

На практика средствата, които се отделят за поддръжка на републиканските пътища, в момента не са обвързани с приходите от пътните такси, тъй като те не отиват в АПИ.

Общините като Русе например искат част от приходите да остават в общинските бюджети с мотива, че пътищата се амортизират и нямат пари да се грижат за тях. От АПИ обаче припомнят, че чл.30 от Закона за пътищата регулира точно този въпрос там, където републиканската пътна мрежа минава в границите на населеното място в урбанизираната територия.

„За общини до 100 000 жители законът предвижда АПИ да поддържа инфраструктурата, а ако общината изяви желание, се сключва споразумителен протокол, с който общината се ангажира за поддръжката на тази част от републиканската пътна мрежа. А АПИ съфинансира тази дейност със сума, която е заложена по нашите нормативни уредби на километър, в зависимост от класа на пътя и т.н. За общини над 100 000 жители законът не предвижда вариант общината да не поддържа. Тя е длъжна, като подписваме споразумителен протокол и ги съфинансираме. Много добре искам да бъде разбрано – ние ги съфинансираме, а не финансираме изцяло. Така е записано в закона и в правилника за приложение на този закон.

Какво се получава обаче – обикновено общините изразходват само средствата, които получават от АПИ, и постоянно се чуват искания, че парите не им стигали. Реално погледнато, те от закона са задължени да поддържат както трябва, а ние да ги съфинансираме. Тук нещата се изкривяват. Другото, което исках да подчертая, което също не е ясно на хората – като казваме, че републиканската пътна мрежа, която минава през територията на града, е наша, тя е наша по закон само от бордюр до бордюр, самото пътно платно. Текстът гласи, че съответните общини тяхна собственост са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платната за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищни образувания. Ние отговаряме за пътното платно и тези средства, които ние превеждаме на общините, са само за пътното платно, за асфалтовата настилка и за хоризонталната пътна маркировка“, припомня инж.Савов.

На община Русе например за 2022 г. са преведени 206 030 лв. Те се превеждат в края на март за поддръжката на пътната мрежа, а за зимното поддържане отделно се превеждат пари, които са в рамките на 113 306 лв. Средствата за пътната мрежа трябва да бъдат изразходвани за поддръжка на асфалтовата настилка и за маркировка.

„Видно от отчетните документи, които внесоха впоследствие община Русе, те са за 199 973 лв. и имат остатък от 6056 лв. неизразходени, които те ще трябва да върнат в бюджета на агенцията. Също в публичното пространство по този повод се създава една заблуда в гражданите на Русе, че не ни стигат парите, много пари ни трябват, трябват ни пари от такса мост, а в случая освен едни 200 000 лв., които ние сме превели като съфинансиране, никакви други пари не са харчени по поддръжката на бул.“България“. Това е част от два републикански пътя – Русе-Велико Търново и Русе-Варна, а в един момент парите не ни стигат. Кои пари?“, казва инж.Стамен Савов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X