https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
НачалоОбществоРусенската ПГСАГ ”Пеньо Пенев” става Център за високи технологии

Русенската ПГСАГ ”Пеньо Пенев” става Център за високи технологии

Русенската  ПГСАГ ”Пеньо Пенев” става Център за високи технологии

28 професионални гимназии /по една във всяка област на страната/ ще бъдат модернизирани и оборудвани в съответствие с най-високите технологични изисквания, за да се превърнат в Центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. Сред тях е и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ в Русе.

Към момента там се обучават 506 ученици в 20 паралелки от 8 до 12 клас. 123-ма ученици от 5 паралелки на училището са в специалности с дуална форма на обучение. Те са в сферата на строителството и архитектурата, недвижимите имоти, геодезията, както и водното и транспортно строителство. Според областния управител Анатоли Станев подобна мярка ще допринесе за стимулирането на това повече ученици да изберат този тип обучение и да се развиват в конкретни професии още като гимназисти. Затова той изказа благодарност за работата и на Регионалното управление на образованието /РУО/.

Гимназията заедно с останалите 27 училища в страната ще бъдат оборудвани със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/ в рамките на Процедура „Изграждане на центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение“. Подкрепени ще бъдат дейности за доставка и монтаж на съвременно високотехнологично оборудване и обзавеждане, както и ремонт, реконструкция и основно обновяване на училищна образователна среда. Общият бюджет е 96 960 000 лева с ДДС, като максималното финансиране за един център е 3 462 857 лева с ДДС.

Обявяването на процедурата се очаква през февруари, а изпълнението на дейностите по нея ще стартира през юни – юли тази година. Определените от МОН 28 професионални гимназии са преминали през комплексна оценка по критерии, отнасящи се до спецификите на училището, адаптивността им към настъпващи промени, финансов капацитет, капацитет на училището да отговори на нуждите на региона от кадри, възможности за установяване на партньорства и работа в мрежи и др. Като центрове за високи постижения те ще допринесат за повишаване на регионалната конкурентоспособност и ще работят въз основа на партньорства между професионални училища, университети, компании, местни власти и други образователни институции.

Отделно Центровете за високи постижения ще бъдат подкрепени от Европейския социален фонд плюс /ЕСФ+/ по Програма „Образование“ 2021-2027 /ПО/. Ще бъде осигурено модерно и иновативно образование и обучение за професиите и уменията, необходими на регионалния пазар на труда. Ще се осигури и кратък период на преход от училище към работа. Ще се осигури повишаване квалификация на учители и преподаватели в партньорство с бизнеса и с фокус дигитализация и зелени технологии. Планираният общ бюджет на тази процедура е 71 359 263 лв. Очаква се процедурата да бъде обявена в началото на 2025 година.

Другите четири училища от Северния централен регион, които ще получат финансиране са: Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени, Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово, Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Н. Вапцаров“ в Кайнарджа.

spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X