https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоОбществоСформираха паралелка по "Художествена керамика" в Русе

Сформираха паралелка по “Художествена керамика” в Русе

Сформираха паралелка по

В Русе от тази учебна година е сформирана паралелка по “Художествена керамика” в местната Професионална гимназия по строителство и геодезия. В града има един-единствен майстор по керамика, който се е посветил на учителската професия и вече обучава 13-те ученици от новата паралелка.

Десет нови специалности, които се изучават в средното образование, влизат в списъка на защитените. Сред най-дефицитните са тези от направление “Строителство” и от следващата година държавата ще дофинансира съществуването на 7 специалности от тази сфера, пише БНТ.

“Тези защитени професии и специалности са защитени, защото наистина има недостиг на специалисти и държавата, заедно с работодателите, са посочили къде има най-голям недостиг. Минималният брой ученици, които могат да формират паралелка в защитената специалност, е 9. За останталите паралелки минималният брой е 18. Държавата дофинансира всички тези места, които не са допълнени до 18 в защитената паралелка”, обясни Розалия Личева, директор на РУО – Велико Търново.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново е сред учебните заведения, които обучават ученици в някои от новите защитени специалности – “Транспортно строителство” и “Водно строителство”.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X