https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораХора с увреждания излязоха на протест в Русе

Хора с увреждания излязоха на протест в Русе

Протест събра хора с увреждания от Русенско пред сградата на ТЕЛК тази сутрин. Въпреки влезлите в сила промени, които бяха приети от парламента, те искат да са сигурни, че правата им ще бъдат изцяло защитени. Причината е горчивият опит, който имат с решенията за процента инвалидност, както и забавянето, което води до спиране на пенсиите за няколко месеца.

„Основното ни искане е да не се прекъсват плащанията на пенсии и социални помощи от ТЕЛК до ТЕЛК, а самите ТЕЛК-ове да се провеждат качествено. Не по документи, а да виждат фактическото състояние. Няма как след 10 години заболяване да имам подобряване и да ми се сваля процентът, след като имам влошаване. За тях обаче е важно да съм лежал в болница, а пък аз съм в ремисия, споделя Светлозар Лазаров, който е с диагноза множествена склероза. Той казва и за друг проблем – работодателите не искат да наемат хора с ТЕЛК.

Пламен Павлов е инвалид по рождение с очно заболяване, но се явява на ТЕЛК през две години. „Миналата година НОИ обжалва ТЕЛК-а ми, върнаха го в НЕЛК, оттам също излязоха със становище след 4 месеца и реално шест месеца стоях без един лев – социални, пенсия, всичко беше спряно. Не ме питайте как съм живял. НЕЛК излиза с решение за влошено състояние, тук ми дават по-ниски проценти, никой не ти обяснява“, казва той. И настоява да се промени системата, а решението за инвалидите да бъде адекватно.

Недоволен е и Николай Трифонов, който е с ТЕЛК след инцидент в казармата. През годините от 52 % инвалидност тя е смъкната до 10 процента и сега той отново се бори за справедливо решение, предава Русе медиа.

Севда Хасанова споделя, че от подаването на документи през миналия февруари едва през октомври е получила парите си. През това време разчита на близките си, за да може да си купува лекарства и да прави изследвания. Тя настоява всички медикаменти, които се ползват от хората с увреждания, да бъдат безплатни, както и изследванията.

Отдавна чаканите промени в ТЕЛК, с които над 30 заболявания получават пожизнено решение от лекарските комисии, вече са в сила. С тях се облекчават редица срокове и изисквания при освидетелстването на намалена работоспособност. Освен това се връща старият принцип на определяне на степента, при който се вземат предвид всички заболявания.

Започналите и неприключили до 31 януари процедури по извършване на медицинска експертиза се довършват по реда на новите правила, ако са пред ТЕЛК, но ако са пред НЕЛК – по досегашния ред. Хората, които са освидетелствани и преосвидетелствани до влизането в сила на промените, и те са по-благоприятни за тях, могат да поискат преосвидетелстване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X