https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОКОНЧАТЕЛНО: Одобриха увеличението на минималната работна заплата

ОКОНЧАТЕЛНО: Одобриха увеличението на минималната работна заплата

Със 159 „за”, нито един глас „против” и 44 „въздържал се” депутатите приеха увеличение на минималната работна заплата. За следващата година МРЗ се определя до 1 септември на годината и е в размер на 50% от средната работна заплата. Тя ще се изчислява за период от 12 месеца, което включва последните две тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия на настоящата година.

Процедурата влиза в сила от септември тази година и фактически увеличението ще е от 2024 година.

След поредица отлагания по различни причини законопроектът на БСП за увеличение на МРЗ влезе за второ четене в пленарната зала.

„Предлагаме 50% от предходната да бъде 850 лв. и да влезе сила не през 2038-ма като дойдат самолетите от юли тази година”, каза Георги Свиленски от БСП.

От ГЕРБ поискаха в залата да дойде финансовият или социалният министър.

Росица Кирова ГЕРБ обясни, че не смята че инерцията трябва да повлияе на качествената работа и призова да се свържат с Министерския съвет министрите да дойдат в зала.

Припомняме, днес бе последното заседание на кабинета, воден от Гълъб Донев.

В оставащото време на парламента имаше и предизборен призив около минимална работна заплата, която засяга около 700 хиляди души.

Искрен Арабаджиев от ПП обясни: „В предпоследния ден все пак ще влезе. Да запазим порция добър тон и да не превръщаме в един предизборен популизъм. Считаме че е удачно следващото увеличение да е от 1 януари 2024 г.”.

Депутатът от ДПС Севим Али каза, че ще подкрепят изчистения вариант справедливостта и солидарността изискват от нас да се погрижим за най засегнатите.

Бившият социален министър Деница Сачева призова да влиза от 2024 година, че няма бюджет и това да не е предизборна реторика.

Освен това, в пленарната зала имаше и нови нападки по темата за проваления опит за съдебна реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов запита: „има ли зависимости от страна на главния прокурор и прокуратурата от страна на хората, които от софийската коалиция и ПП не бяха. И не към нас към техните избиратели. Грозно предателство гнусно…”

Атанас Славов от ДБ отговори: „Недопустимо! Моля санкция към Костадинов и цялата тази пушилка – не може да прикрият че изпълняват поръчка на ГЕРБ да се саботира съдебната реформа”.

С декларации от трибуната от ГЕРБ, ДБ и ДПС поискаха минута мълчания в памет на жертвите на комунистическия режим.

Никола Минчев от ПП бе доста ироничен – „След декларацията на малката руска коалицийка”, при което част от депутатите в зала ръкопляскаха.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X