https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораМайка и син от Русе получават 435 бона обезщетение след смъртоносна катастрофа

Майка и син от Русе получават 435 бона обезщетение след смъртоносна катастрофа

Окръжен съд – Русе уважи в пълен размер предявените искове и осъди ЗД „Бул Инс“ АД да плати на 39-годишната К. С. сумата в размер на 25 000 лв. и 410 000 лв. на 12-годишния ѝ син Б. С., представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди от ПТП.

На 04.07.2020 г. около 17:00 ч. съпругът на ищцата и баща на детето управлявал „Рено Меган Сценик“ по АМ „Хемус“ към гр. София. На предната седалка до него била К. С., а 9-годишното тогава момче – на задната седалка. Автомобилът се движел в крайна дясна лента, обозначена със стрелки надясно „М-10“ – вход към бензиностанция „OMV“. По същото време от изхода на бензиностанцията, движейки се със скорост от 10-12 км/ч, излязъл автобус „Сетра“, който се насочил да се включи в дясна активна лента за движение на магистралата. В този момент „Рено“-то, движещо се със скорост от 80-90 км/ч, с цялата си предна част блъснало задната дясна част на автобуса. В резултат на удара лекият автомобил е бил силно деформиран, водачът е бил затиснат от частите му и починал. Съпругата и детето са били откарани в болница в много тежко състояние.

Три месеца момченцето е било в медикаментозна кома, а според вещите лица прогнозата за възстановяване не е оптимистична, тъй като двигателният и координационен дефицит се дължи главно на увредени мозъчни клетки и центрове, които не се възстановяват. С оглед определената му 100 % трайно намалена работоспособност до 01.01.2026г. и 100% необходимост от чужда помощ, детето ще има необходимост от постоянни грижи за неопределен период.

Майката е напуснала болницата на третия ден, за да погребе съпруга си. От мозъчното сътресение е получила главоболие в продължителен период. Катастрофата, на която е била пряк свидетел и от която е пострадала, е променила живота ѝ, като се е отразила в негативен план както върху здравето ѝ, така и върху психическото ѝ състояние. Тя получила нарушения на съня, тревожност, промяна с настроението, апетита, концентрацията, ограничаване на социални контакти.

Според застрахователя е било налице съпричиняване както от страна на водача на автобуса, така и от страна на детето, което е било без поставен предпазен колан. Счел е, че обезщетението за майката не следвало да надвишава 3 000 лв., а за момчето – 200 000 лв.

Окръжен съд – Русе, след разпит на множество свидетели и вещи лица, прие исковете за доказани и отхвърли възраженията на ответното дружество. Вследствие на ПТП автомобилът е бил силно деформиран, поради което обективни данни дали е бил използван предпазен колан не могат да бъдат събрани. Заключението на автотехническата експертиза по несъмнен начин сочи, че вина за процесното ПТП има единствено водачът на л.а.„ Рено Меган Сценик“, а за този автомобил е имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“ в ЗД „Бул Инс“ АД. Според съда, исковете в предявените размери съответстват в най-голяма степен на критерия за справедливо обезщетение по Закона за задълженията и договорите. При определянето им са съобразени възрастта на пострадалите, преживяното от тях силно стресогенно събитие, получените от детето множество и тежки телесни увреждания, непреодолените психически травми, стрес и страдания.

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X