https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАнатоли Станев ще се срещне с представители на българската диаспора в Румъния

Анатоли Станев ще се срещне с представители на българската диаспора в Румъния

Областният управител на Русе Анатоли Станев ще се срещне с представители на българската диаспора в Румъния. Това ще се случи утре, когато той ще участва в превърналия се вече в традиция прием в Букурещ, организиран от посолството на Република България в северната ни съседка по случай – 3-ти март.

„Румъния е сред първите страни, с който България установява дипломатически отношения след Освобождението си. Тук нашите революционери са намирали убежище, а българщината е била успешно съхранена“, коментира Станев. Освен, че ще се срещне с част от българската общност, той ще разговаря с посланика на страната ни в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, както и с представители на румънската държава относно значими проекти за трансграничното развитие предимно в сферата на културата и инфраструктурата. Очаква се Станев да постави отново акцент върху значението на изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

Станев ще бъде на посещение в румънската столица по покана на посланика ни там Н. Пр. Радко Влайков.
По последни данни румънските граждани с български произход са около 6000. Справка в НСИ сочи, че през 2021-а износът на България към Румъния възлиза на малко над 6.8 милиарда лева, докато през 2020-а е бил около 4.9 милиарда лева. Това представлява увеличение с 38%.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X