https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе и Гюргево ще си сътрудничат в сферата на професионалното образование

Русе и Гюргево ще си сътрудничат в сферата на професионалното образование

В рамките на традиционно доброто трансгранично сътрудничество изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева организира посещение на ръководството на русенската Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване /ПГРКК/ в Технически колеж „Вицеадмирал Йоан Баланеску“ – Гюргево.

„Необходимо е да видим къде си приличаме и в какво се различаваме. Важно е да помислим за възможностите за обмяна на добри практики помежду си“, каза директорът на ПГРКК Ивелина Георгиева. Според експерти от Областната администрация е възможно да се развият общи проекти между двете гимназии, като техният фокус да бъде насочен върху провеждането на съвместни семинари за ученици и учители от двете училища с акцент върху практическите занятия. „Заедно трябва да мислим за подготовката на съвместните екипажи за речните и морски кораби. Сигурни сме, че тази първа стъпка ще доведе до реални резултати“, допълват от Областната управа в крайдунавския град.

Припомняме, че в края на миналата година в ПГРКК бе открит кабинет, оборудван с учебно-тренировъчен модел на палубни корабни устройства за обучение на учениците от три специалности, свързани в речното корабоводене, специфичните машини и механизми, както и електрообзавеждането на съответните съдове. Кабинетът дава възможност в училище учениците да усвоят необходимите професионални умения, за да отидат достатъчно подготвени във фирмите.

Стойността на инвестицията е в размер на 25 000 лева, осигурени от държавния бюджет по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение“ на Министерството на образованието и науката. Понастоящем в училището се обучават общо 240 ученици в 11 паралелки от 8 до 12 клас. От тях 53-ма са в дуална форма на обучение. Тази година за първи път бе осъществен и прием в специалност „Локомотиви и вагони“, където се обучават 14 ученици в дуална форма. Преди дни е имало среща и за тяхната професионална реализация с представители на „БДЖ-Пътнически превози“.

Интересен факт е, че в гюргевската гимназия провеждат и вечерно обучение. В училището учат повече от 800 ученици, като това се дължи на факта, че към гимназията са се присъединили още две професионални училища.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X