https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНАП Русе прие близо 3000 декларации

НАП Русе прие близо 3000 декларации

В средата на данъчната кампания в офиса на НАП в Русе са приети близо 3000 годишни декларации по чл. 50 от Закона за данък върху доходите на физически лица. От тях, с персонален идентификационен код /ПИК/ от агенцията или с квалифициран електронен подпис /КЕП/, са подадени по интернет 1109 формуляра, 1 645 бр. са приети в салоните за обслужване на офиса, а още 174 са изпратени по пощенски път.

Тези резултати са аналогични със същия период на миналата година. Повтаря се и тенденцията, че голяма част от декларациите са от млади родители, които за първи път ползват данъчното облекчение за отглеждане на деца или закупуване на жилище.
Още в следващите седмици се очаква значително повишаване на активността при декларирането на доходите.

Практиката показва, че това става след активиране на е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат вписани автоматично данни за получени през 2022 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица и други. До 28 февруари бе срока за подаване на справките по чл. 73 от ЗДДФЛ за изплатени от работодателите доходи и е необходимо кратко технологично време тази информация да бъде обработена и предоставена за използване през е-портала на НАП.

Допълнителна предпоставка за по-активно подаване на годишните данъчни декларации от физически лица е наближаващият краен срок 31 март за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и внасяне на налога. Крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април. Лицата, извършващи дейност като еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на приходната агенция: www.nap.bg и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X