https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПолицията в Русе със спецакция през почивните дни

Полицията в Русе със спецакция през почивните дни

Националният празник на Република България се отбелязва в цялата страна, чрез организиране на масови празнични тържества и църковни служби, шествия, концерти и други публични прояви. Засилва се движението МПС, като основните транспортни потоци са към историческите местности и населени места, свързани с празника, а трафикът традиционно е натоварен и заради почивните дни около 3 март.

В тази връзка от ОДМВР – Русе е създадена организация за реализиране на дейности, които да гарантират добър обществен ред и безопасно движение по пътищата в областта по време и след публичните и масови прояви за празника, както и през предстоящите почивните дни.

Засилено ще бъде полицейското присъствие на местата с очаквано струпване на хора – площади, автогари, големи търговски обекти, пазари и т.н., като полицейски екипи ще охраняват всички тържествени прояви. Съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия ще бъде завишен контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти. При необходимост ще се взаимодейства с териториалните структури на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и други компетентни държавни институции.

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността. С оглед на това, че по време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства. Служителите на реда отново напомнят на гражданите да внимават за парите си особено когато се намират на по-оживени места, където често гастролират джебчийски бригади, съобщиха от ОД на МВР – Русе.

Голяма част от състава на полицията през идните дни ще е ангажиран и с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата, ограничаване на предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и нарушения на ЗДВП. В дните с очаквана най-висока интензивност на движението са планирани специализирани полицейски операции. За периода от 2 до 6 март е планирана акция „Алкохол, наркотици, неправоспособност и скорост”. Полицейски сили ще извършват контрол по главните пътища и на входно-изходните артерии в по-големите населени места и в районите с концентрация на пътни произшествия в областта. Ще се правят проверки с акценти: шофиране с несъобразена скорост и спазване на скоростните режими, контрол по отношение на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособността на водачите, използване на обезопасителни колани и системи, ще следят и за други нарушения.

От полицията апелират водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, както и да не предприемат рискови изпреварвания.

За да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите дежурните екипи на МВР, от полицията и пожарната, са в денонощна готовност да реагират при спешни случаи, телефонът за връзка е 112.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X