https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
НачалоОбщиниБялаЗапочна реставрацията на моста на Колю Фичето, искат да засенчи Царевец

Започна реставрацията на моста на Колю Фичето, искат да засенчи Царевец

Започна реставрацията на моста на Колю Фичето, искат да засенчи Царевец

Един от най-известните български архитектурни шедьоври е мостът на Колю Фичето. Мостът-емблема на град Бяла, бе в аварийно състояние. След пет години чакане за одобрение на проекти и получаване на финансиране, реставрацията му най-сетне започна.

Легенди се носят за майсторлъка и необичайните за онова време познания на „уста” /майстор бел. ред./ Колю Фичето. През 1865 година, по поръчка на владетеля на Дунавски вилает-Митхад Паша, майсторът се захваща да построи съоръжение, непознато дори за инженерите в Европа.

“Той не почива на класическите норми на мостостроенето. Сводовете му са по-тесни и по-високи. Това е най-съвременната нова постройка в Османската империя. Това е най- големият проект извън Цариград. Освен конструкцията, мостът има и украса, която е много любопитна – митични същества, лъвове, орли – те показват неговото чувство за красота”, твърди Иво Жейнов, директор Исторически музей – Бяла, предава NOVA.

Колю Фичето направил сложни изчисления, за да може мостът да носи товар и да понесе напора на водата на река Янтра. В строителството, продължило две години, с доброволен труд се включили десетки жители от Бяла до Габрово. Мостът е направен само от камък, а спойката –от хоросан. Като гаранция за качеството на строежа, пред Митхад Паша, майстор Колю Фичето заложил живота си.

“Практически лично гарантира с живота си, че мостът е здрав. Застава под него. Те са впечатлени от неговата постъпка, че той е толкова сигурен в познанията си, че няма нищо против да рискува живота си. Това е една висока професионална увереност. Това създава митичния характер на неговата личност”, разказва Жейнов.

Митичен характер, който направил моста за две години. Век и половина по-късно на властта са нужни 5 години, за да стартира реставрацията му. “Идеята е да се укрепи целия мост-от устои, арките, тази част, която сега драстично е орязана при дострояването на девет метра. Трябва да се наддаде на 12 метра, да стане както е било в самото начало”, посочва кметът на бяла Димитър Славов.

Даже и по-хубаво, обещават от местната управа. Планът е след година мостът да се превърне в туристическа атракция, с мапинг шоу, което да съперничи на “Звук и светлина” във Велико Търново.

Проектът, който струва над 9 милиона лева, предвижда изграждане на посетителски център с малък музей с восъчната фигура на Колю Фичето, “машина на времето”, която ще връща посетителите години назад, за да проследят началото на строежа на моста, панорамен ресторант и съпътстваща инфраструктура.

spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X