https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАнатоли Станев е категоричен: Русенският регион предлага редица предимства на инвеститорите

Анатоли Станев е категоричен: Русенският регион предлага редица предимства на инвеститорите

Изпълнителният директор на „Свободна зона – Русе“ ЕАД Магдалена Иванова бе отличена с грамота на областния управител Анатоли Станев. Това се случи късно снощи на официален прием, по време на който фирмата отбеляза своята 35-а годишнина.

„Русенският регион предлага редица предимства на инвеститорите, като добре обучени кадри в различни направления, както и отлично стратегическо разположение“, каза Станев и благодари на ръководството на дружеството за усилията за подобряване на бизнес климата в областта.

Според него е необходимо да се постави акцент не само и единствено върху това колко са добри условията за правене на бизнес тук, но и върху възможността за разработване на проекти с ясни параметри, така че да могат да се приложат веднага. Станев отбеляза и значението на развитието на трансграничното сътрудничество между България и Румъния като важен фактор за постигането на икономически растеж и повишаване свързаността.

Припомняме, че по последни данни страната ни е сред първите външнотърговски партньори на северната ни съседка – Румъния. По неокончателни данни стокообменът за 2022-а е достигнал 7,5 милиарда евро, което е с над 10% повече спрямо 2021 година. „Последователните действия на Областната администрация за постигането на нова динамика в икономическото и инвестиционно партньорство между Русе и Гюргево ще продължат да са сред водещите приоритети за мен“, допълни още областният управител и постави фокус върху необходимостта от привличане на производства с висока добавена стойност.

По предварителни данни чистата печалба, която се очаква да бъде реализирана за 2022-а от страна на „Свободна зона – Русе“ е около 220 000 лева, като няма особена промяна в сумата спрямо 2021-а. Въпреки това трябва да се отбележи факта, че 2022-а е била изключително тежка, най-вече поради войната в Украйна, която е указала сериозно въздействие върху клиентите на дружеството.

Председателят на Съвета на директорите на „Свободна зона – Русе“ Станислав Младенов, който също беше сред официалните гости, определи дружеството като остров на търговията и логистиката. „Едно от основните постижения е запазването на добрите икономически резултати въпреки наличието на сериозните последици от Ковид-пандемията и войната в Украйна“, каза той и отбеляза, че фирмата има изключително сериозни намерения за бъдещо развитие.

Те са свързани предимно с модернизацията на зоната и превръщането ѝ в една съвременна икономическа свободна зона от най-висок европейски ранг. Младенов очаква и привличането на европейски инвестиции в „Свободна зона – Русе“ по Плана за въстановяване и устойчивост. Според него биха могли да се ползват и инструментите на програмата Attract EU за насърчаване развитието на индустриални паркове в страната.

„Вие не сте просто нашите клиенти, контрагенти, инвеститори, подкрепящи институции – Вие сте нашите партньори и приятели. С Вашата добронамереност, подкрепа, грижа и диалог превърнахте нашето дружество в предпочитано място, където реализирате намеренията си. 35 години са достатъчно, за да се изградим като основен експортно-импортен център – място, където откривате професионализъм и постоянен стремеж към усъвършенстване“, заяви Магдалена Иванова и поясни, че клиентите на „Свободна зона – Русе“ винаги могат да разчитат на техните отзивчивост и професионализъм.

Припомняме, че дружеството предлага на клиентите си специални митнически преференции, което го прави единствено по рода си в региона. Към момента клиентите на „Свободна зона – Русе“ са повече от 70, като близо 30 от тях са трайно в зоната. Въпреки това дружеството разполага с още малко свободни площи. Става дума за няколко склада – два по 700 кв.м. и един от 1200 кв.м. Цялата урбанизирана площ на „Свободна зона – Русе“ надхвърля 370 дка., а в него работят 35 души.

На събитието беше и основателя на „Свободна зона – Русе“ Йордан Казаков, който посочи, че Русе заслужава да прави първи неща. На събитието беше и изпълнителният директор на Националната компания индустриални зони д-р Антоанета Барес. Сред официалните гостите бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, както и представители на държавната и местна власт, а също и на бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X