https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКомисията за защита от дискриминация проверява Слави Трифонов заради "Песен за Лена"

Комисията за защита от дискриминация проверява Слави Трифонов заради “Песен за Лена”

Вкомисията за защита от дискриминация е образувано производство срещу фирмата на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов “Седем осми” АД. Повод за жалбата е “Песен за Лена”, която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв “7/8” в началото на януари, съобщава “Сега”, позовавайки се на информация от комисията.

В песента главен герой е Лена Бориславова – бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. Клипът е с непосочени автори, в който кадри с образа на Бориславова са озвучени с популярна мелодия и текст, е изпъстрен с вулгаризми, диалектизми, груби сравнения и подигравки на лична основа.

Наскоро Бориславова заведе гражданско дело за клевета и уронване на името за 40 хиляди лева срещу “Седем осми” АД.

Жалбата в комисията за защита от дискриминация е подадена от Геновева Тишева – юрист, втори мандат член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в съвета на настоятелите на фондация “Български център за джендър изследвания”.

Производството пред комисията е във фаза “проучване”. Според закона тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая Комисията за защита от дискриминация обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда. Ако установи нарушение, комисията може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X