https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоБългарияКомисията за защита от дискриминация проверява Слави Трифонов заради "Песен за Лена"

Комисията за защита от дискриминация проверява Слави Трифонов заради “Песен за Лена”

Комисията за защита от дискриминация проверява Слави Трифонов заради

Вкомисията за защита от дискриминация е образувано производство срещу фирмата на лидера на “Има такъв народ” Слави Трифонов “Седем осми” АД. Повод за жалбата е “Песен за Лена”, която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв “7/8” в началото на януари, съобщава “Сега”, позовавайки се на информация от комисията.

В песента главен герой е Лена Бориславова – бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. Клипът е с непосочени автори, в който кадри с образа на Бориславова са озвучени с популярна мелодия и текст, е изпъстрен с вулгаризми, диалектизми, груби сравнения и подигравки на лична основа.

Наскоро Бориславова заведе гражданско дело за клевета и уронване на името за 40 хиляди лева срещу “Седем осми” АД.

Жалбата в комисията за защита от дискриминация е подадена от Геновева Тишева – юрист, втори мандат член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в съвета на настоятелите на фондация “Български център за джендър изследвания”.

Производството пред комисията е във фаза “проучване”. Според закона тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая Комисията за защита от дискриминация обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда. Ако установи нарушение, комисията може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X