https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрестъпността в Русе е спаднала с 12% през изминалата година

Престъпността в Русе е спаднала с 12% през изминалата година

Спад на криминалната и икономическата престъпност и повишаване разкриваемостта с над 12% отчетоха от Областната дирекция на МВР в Русе за изминалата 2022-а година. На отчета присъстваха служебният заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, областният управител Анатоли Станев, заместник-министър Венцислав Катинов, заместник главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев, както и представители на прокуратурата и съда. Областният управител изрази благодарност за отличната съвместна работа със старши комисар Николай Ненков, както и с екипа му.

„Взаимодействието между Областната администрация и различните структури на ОДМВР е на много високо ниво и това си личи най-вече при провеждането на областните междуведомствени комисии“, каза Станев и благодари и на вицепремиера за отличната координация по обезпечаване спазването на закона и гарантирането на политическите права на хората преди и по време на предстоящия предсрочен парламентарен вот.

„За мен като областен управител провеждането на честни и прозрачни избори е водещ приоритет и знам, че жителите на областта могат да разчитат на Вашите професионални умения за недопускане на купен или корпоративен вот“, допълни още той. От своя страна министър Демерджиев постави акцент върху необходимостта от насочено обучение на служителите, познаването и стриктното спазване на нормативната уредба, овладяването на знания и умения, за да може, ако има дефицити час по-скоро те да бъдат компенсирани и да бъдат опазени животът и здравето на хората. Той подчерта, че отговорността за това е на ръководителите на всички нива в министерството.

„Работейки за преодоляването на натрупани в годините недостатъци, полицията всъщност работи и за повишаване на доверието и отношението към институцията“, заяви вътрешният министър и даде насоки за работата с цел намаляване на пътнотранспортния травматизъм и изказа благодарност към състава на Областната дирекция за полаганите неимоверни усилия в овладяването на трафика и организацията на движението, свързано с преминаването на тежкотоварния транспорт през областта в посока и от ГКПП – Дунав мост. Наред с останалите акценти вътрешният министър засегна и още една актуална тема – противодействието на нарастващите случаи на домашно насилие в национален план и посочи, че дейността в това направление не трябва да остава единствено плод от усилията на служителите на МВР. „Необходимо е активно да се включат институции като социалните служби, общините и други“.

Не беше подмината и темата относно необходимостта от превенция за разпространение на наркотични вещества особено сред подрастващи. Припомняме, че Областна администрация – Русе подкрепя инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”. Обмислят се варианти кампанията да се превърне в национална.

Анализът на работата на ОДМВР – Русе през изминалата година по всички направления на дейност сочи постигнати положителни резултати, затова и усилията на служителите бяха оценени от политическото и професионално ръководство на МВР. Министърът увери състава и за полаганите от ръководството на МВР усилия за подобряване на материалната обезпеченост на служителите.

Колкото до статистиката, на територията на ОДМВР – Русе през 2022 г. са регистрирани общо 2162 престъпления, от които 285 са по икономическа и 1877 по криминална линия. Отчетен е спад на криминалната и икономическата престъпност, спрямо същия период на 2021-а. Най-осезаем е спадът при икономическата престъпност – 77 по-малко, което в проценти е близо 21.27 на сто. Средната разкриваемост на дирекцията е увеличена с 12.44 на сто спрямо 2021 година. От анализите, при които е сравнено дяловото разпределение на регистрираната през 2021 и 2022г. престъпност е видно, че с най-голям относителен дял около 44% (49%-21г.) остават извършените престъпления против собствеността, следвани от общоопасните престъпления с около 31%(23%-21г.), престъпленията против стопанството с 8% (10%-21г.), престъпленията против личността с 5% (5%-21г.), престъпленията против реда и общественото спокойствие с 4% (4%-21г.), документните престъпления с 4 на сто (5%-21г.), престъпленията против младежта с относителен дял над 1% (1%-21г.), престъпленията против държавни органи и обществени организации с дял около 1 % и под 1 % са престъпленията против гражданските права, против финансовата, данъчната и осигурителна системи и на последно място компютърните престъпления.

От дяловото разпределение на престъпността през 2022г. се забелязва намаляване на относителната тежест на престъпления против собствеността с 5 на сто и увеличение при общоопасните престъпления с 8 пункта.

От обобщените статистически данни и динамиката на регистрираната престъпност се налага изводът, че 2022 година е била по-успешна от предходната. Общата престъпност е намаляла с 5,8 на сто, като намалението при криминалните престъпления е с около 3 на сто, а при икономическите с близо 21,3 на сто. Броят на разкритите престъпления е увеличен с 20,67 пункта, като при криминалните то е в рамките на 26,4 на сто.

През 2022 г. се забелязва спад на детската престъпност на територията на област Русе. За отчетния период се наблюдава значително намаление на най-характерните противообществени прояви извършвани от малолетни и непълнолетни лица – кражби, хулиганства, унищожаване и повреждане, притежание, употреба и разпространение на наркотични вещества.

Изминалата 2022 г. беше изключително тежка за служителите на ОДМВР – Русе по линия на безопасността на движението по пътищата. Спрямо 2021 г. общият брой на пътнотранспортни произшествия (ПТП) на територията на дирекцията са били с 48 броя повече (1057), като с пострадали те са с 53 бр. повече (353), а ранените с 83 бр. повече (455). Загиналите при ПТП лица са били със 6 повече (29).

За периода от 01.01.2022г. до 31.12.2022г. в 98,58% от случаите причина за тежки ПТП-та /ТПТП/ са нарушенията на изискванията на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) допуснати от водачите на моторни превозни средства (МПС). По тяхна вина са станали 348 тежки катастрофи с 450 ранени граждани и 29 убити. Поради друга причина са настъпили 4 ТПТП с 4 ранени и по вина на пешеходец е настъпило 1 тежко ПТП с 1 ранен. За периода от 01.01.2021г. до 31.12.2022г в 98,39% от случаите причина за тежки ПТП са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС. За периода от 01.01.2022г. до 31.12.2022г. в 98,58% от случаите причина за тежки ПТП са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС. По тяхна вина са станали 348 Тежки ПТП с 450 ранени граждани и 29 убити. Поради друга причина са настъпили 4 ТПТП с 4 ранени и по вина на пешеходец е настъпило 1 Тежко ПТП с 1 ранен. За периода от 01.01.2021г. до 31.12.2022г в 98,39% от случаите причина за тежки ПТП са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС.

От данните за разследваните през 2022 г. досъдебни производства (ДП) се забелязва спад от 11 на сто, което се дължи най вече на по-малкия брой новорегистрирани ДП по общия ред през 2022 г. сравнено с тези през 2021 г. През едногодишния период с мнение за повдигане на обвинение са били приключени 699 броя ДП, което е с 23,5 % по – малко от тези през 2021 г. Към съответната прокуратура са били изпратени с мнение за прекратяване на НП 466 бр. ДП, което е с 23,9 % по – малко спрямо 2021 г. През миналата година спад от 16 на сто се наблюдава и при ДП приключени в законовия срок.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X