https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактора72 са досъдебните производства за разпространение на дрога в Русе през 2022...

72 са досъдебните производства за разпространение на дрога в Русе през 2022 година

72 досъдебни производства за разпространение на наркотични вещества са образувани през 2022-а в русенско. Това сочат данните на Областната дирекция на МВР. Те бяха представени на регионална среща, организирана от областния управител Анатоли Станев с кметовете и заместник-кметовете от общините, с началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и с представители на полицията по места. Срещата бе част от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”, чийто идеен организатор е журналистът Румен Николаев.

„За мен като областен управител, но преди всичко в лично качество, тази тема е приоритетна. Няма значение колко усилия ще ни коства. Дори само едно дете да откажем да посегне към наркотиците, това ще е успех. Имате пълната ми подкрепа“, каза Станев. Той отчете ролята на Областната дирекция на МВР и на полицейските управления в общините от региона както в областта на превенцията, така и в борбата с пласирането на подобен род вещества. „Работите последователно и постигате сериозни резултати. Спокойно може да се каже, че Вашата дейност представлява инвестиция в бъдещето“, допълни още областният управител.

От своя страна от МВР посочиха, че дейността им е в пълен синхрон с Окръжната прокуратура, но доказването на разпространение на наркотици е по-трудно за документиране отколкото задържането на лице, което например държи в себе си дрога. Това се дължи предимно на факта, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, които да са годни пред съда.

„Правим всичко по силите си, за да ограничим разпространението на дрога в областта. Работим и с гражданите, сред тях има много съвестни хора, които ни помагат. Въпреки това има и не малко случаи, при които информация не се подава, най-вероятно поради страх“, споделиха от полицията и заявиха също своята подкрепа за инициативата.

В крайна сметка всички общини от региона подкрепят инициативата. Община Русе дори поставиха два билборда на ключови пътни артерии с мотото „Бъди свободен“. Те са поставени на входа на Русе, непосредствено след ГКПП „Дунав мост“ и на изхода в посока София. Тяхната цел е да привлекат общественото внимание върху проблема.

Заместник-кметът на Община Бяла Евгени Димов предложи от полицейските управление да провеждат беседи с ученици в училищата. По време на срещите полицаите ще обясняват на децата и тийнейджърите за вредите от дрогата. Освен това те ще могат да реагират и по-бързо и адекватно, ако забележат нещо притеснително. Трябва да бъде отбелязано и, че кметът на Бяла Димитър Славов и бизнесменът Драгомир Драганов в Две могили са затворили нощните заведения в двата града, тъй като са се превърнали в места, в които е публична тайна, че се продава и употребяват наркотици. Припомняме, че според проведено проучване в рамките на инициативата над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици.

Сред партньорите на инициативата са още Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Центърът за психично здраве в крайдунавския град, двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, както и редица други държавни и неправителствени организации.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X