https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПромените в НПК влизат в сила

Промените в НПК влизат в сила

След като вчера правосъдният министър Крум Зарков подпечата указа на президента за обнародване на промените в Наказателно процесуалния кодекс, днес те бяха публикувани в Държавен вестник.

Една от поправките се отнася до механизма за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. В новите текстове се посочва, че ще са нужни поне 13 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, вместо 17 както досега.

Междувременно вече е насрочено заседание на пленума на ВСС за понеделник, на което се очаква да се решава по допустимостта по второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

На 26 май парламентът прие окончателно на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд. След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X