https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: Не обмисляме предложения за промени в конституцията

Зарков: Не обмисляме предложения за промени в конституцията

Министерството на правосъдието не обмисля предложения за промени в конституцията. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от БТА, в коментар по повод позиция на Комитета на министрите от миналата седмица. Тогава от ведомството съобщиха, че Съветът на Европа коментира “системния проблем с неефективността на наказателните разследвания, както и липсата на независим механизъм за разследване на главния прокурор”.

По думите на Зарков констатациите на комитета не са нови, но това е максимумът, който може да бъде направен в рамките на действащата конституция. Според правосъдния министър остава един въпрос от конституционно ниво – съставът на Висшия съдебен съвет, съобщава още БТА.

“Направихме максималното, от гледна точка на законово ниво, мнозинствата във ВСС да отговарят на отдавна известното изискване за начина, по който функционира кадровият орган”, коментира Зарков.

По думите му, има опасност, за да не направят това, което е възможно сега, политиците да се скрият зад нещо уж по-голямо. “В Министерството на правосъдието сме реалисти и работим върху това, което е възможно сега – законов текст, който ще направи голяма крачка напред. Останалото е въпрос на конституционни мнозинства”, посочи правосъдният министър и припомни, че Министерският съвет вече одобри текстовете, свързани с отговорността за главния прокурор. Те минаха и в пленарна зала на първо четене, макар и символично.

“Не виждам с какво текстовете, които предлагаме, са противоконституционни”, коментира Зарков. Такива твърдения е изказвал многократно главният прокурор Иван Гешев, а по искане депутати от ГЕРБ Конституционният съд образува дело. По думите му, в някои текстове на закони, които не бяха приети от 48 НС, има леки корекции, но само от технически характер.

ГЕРБ търси от Конституционния съд аргументи, че следствието може да разследва главния прокурор
ГЕРБ търси от Конституционния съд аргументи, че следствието може да разследва главния прокурор

“Това важи и за евентуални промени в закона за домашното насилие”, каза Зарков и добави, че министерството подкрепя предложението от екипа на Надежда Йорданова, в качеството й на министър, за редакция на текстове в тази насока. Националното бюро за правна помощ и МВР ще подпишат меморандум за сътрудничество по тази тема.

Крум Зарков участва в събитие по проект “Съвременна учебна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общност”, изпълняван от Националния институт на правосъдието и осъществяван с финансовата подкрепа на Програма “Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021, съобщава още БТА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X