https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАлисе Муртезова настоява Русе да е сред базите за медицински хеликоптери

Алисе Муртезова настоява Русе да е сред базите за медицински хеликоптери

В Русе да е една 6-те бази на системата за спешно медицинско осигуряване по въздух (HEMS) с хеликоптери настоява в писмо, адресирано до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев административният директор на Лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова.

“И аз, и голяма част от моите колеги – лекари и ръководители, оставаме озадачени и неприятно изненадани от факта, че именно Русе не с част от тези шест зони, предвидени за оборудване като оперативни бази”, пише в писмото.

Алисе Муртезова посочва още, че въпросът касае националната ни сигурност. „Реката приобщава града към Паневропейски транспортен коридор номер 7. Решението да има втори мост над река Дунав при Русе. стратегическото място на Летище Русе и международният път са също предпоставки областният град да е зона. на която да бъде изградена модерна съвременна база. Неслучайно акцентирам и върху изключително натоварения път Русе – Бяла, който е на едно от челните места по брой на загиналите в катастрофи, порази липсата на магистрата Русе-Велико Търново – стратегически въпрос, отлаган с години“.

Посочва се също, че Русе е междуобластен център на здравеопазването за областите Русе, Разград. Силистра, Търговище, Велико Търново като двете университетски болници /УМБАЛ КАНЕВ и УМБАЛ МЕДИКА/ ежедневно поемат случаи, свързани с травматизъм и посттравматизъм.

„Надявам се да бъде преразгледано решението за локализирането на бъдещи бази. Вярвам, че Русе като стратегически център, ще бъде включен като едно от местата, на които също да бъде построена модерна база. Заедно с всички лечебни заведения и със съдействието на Община Русе, институциите в града и граждани на гр. Русе. гарантираме, че ще се осигури и изгради подходящ парцел в рамките на града“, пише още административният директор на Лечебни заведения „Медика“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X