https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноСветовна премиера на Емил Табаков ще открие „Мартенски музикални дни“

Световна премиера на Емил Табаков ще открие „Мартенски музикални дни“

62-рото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ ще бъде открито на 16 март (четвъртък) от Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе. От 19 ч. в Голямата зала на Доходното здание ще се състои световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на Емил Табаков.

Най-новата творба на композитора е посветена на родния му град Русе. Автор на либретото е някогашният балетен артист от трупата на Русенската опера Александър Малчев. На диригентския пулт ще бъде самият маестро Табаков.

Творбата разказва една от най-красивите русенски градски легенди – тази за неустоимата красавица Калиопа и реформатора Мидхат паша. Дните от далечното минало на Русчук оживяват чрез музикалните картини, създадени с изисканото и сантиментално чувство на композитора, покорявайки сетивата на слушателя. Богатството на музиката преминава през жанровите елементи, характерни за времето на драматургичното действие, достигайки до богатите музикални изразни средства на симфоничното звучене.

Съпътстващо първия фестивален ден събитие е изложбата на Николай Бузов „Темпо“. Творецът споделя, че картините в нея са своеобразно продължение на пластичните му, естетски и философски търсения в живописта през последното десетилетие. През този по-съзерцателен период той обръща изключително внимание на начина, по който осъществява жестовете си на художник – отривисти и мощни, но и точно премислени, изненадващи и дори стъписващи неизкушения зрител платна. Насочва погледа си нагоре, но и навътре, за да открие за себе си и пресъздаде за другите илюзорни, но и съвсем истински душевни пространства.

Експозицията ще бъде открита в 18 ч. във фоайето на Доходното здание.

Русенската художествена галерия е домакин на изложбата „Генезис“ на Юлиан Табаков, която представя 2 & 3D обекти в обща пространствена инсталация. Тя е част от триптиха „Хоризонт“, осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Сериите са художествен коментар върху същността на битието, затова как го възприемаме, за стремежа на човек да го нагоди към себе си, “превръщайки” се в негов създател. Произведенията поставят въпроси за истинността в съотношението между наблюдателя и наблюдаваното, между същността и фикцията.

Експозицията се реализира в рамките на фестивала и може да бъде разгледана от 16 до 30 март.

В 62-рия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“, който се организира от Община Русе под патронажа на Министерството на културата, ще се включат над 700 участници от 9 страни. Тази година в програмата са предвидени 27 събития. Музикалният форум ще представи 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта, 2 оперни спектакъла, 1 хоров концерт, 7 съпътстващи събития, 8 дебютиращи в България и в Русе артисти и ансамбли.

Основни спонсори и дарители на фестивала са А1 България ЕАД, ОББ АД, „Овергаз Инк“ АД, „Дунарит“ АД, „Гамаконсулт“ ЕООД, „Булмаркет“ ДМ ЕООД, „Линамар Лайт Метълс Русе“ ЕООД, „Дунавтурс“ АД, „Скални материали“ АД, БТБ България АД, Хотел „Дунав плаза“, „Мегахим“ АД, ВИК ООД – Русе, „Общински пазари“ ЕООД, Винарска изба „Нисово“.

Партньори са Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенска художествена галерия, Продуцентска компания „Персей“, ОП „Русе Арт“.

Основни медийни партньори на фестивала са БНР, БТА, Радио Русе, РТВЦ – Русе, TV1, Live7 TV и русенските печатни и електронни медии.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X