https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоОбществоРусе ще отбележи 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

Русе ще отбележи 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

Русе ще отбележи 151 години от гибелта на Ангел Кънчев

На 17 март /петък/ Община Русе и Дружество „Традиция“ ще отбележат съвместно 151 години от гибелта на един от героите на българското Освобождение – Ангел Кънчев.

От 10:30 ч. в пространството между складовата постройка и Понтон №5 Дружество „Традиция“ ще представи възстановка на неговата саможертва. След това шествие с организаторите и участниците в събитието ще се отправи към паметника на Ангел Кънчев на бул. „Славянски“. В 11 ч. там ще се състои официална церемония по повод годишнината. Тържествени слова в памет на българския революционер ще произнесат кметът Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

В честването ще се включат Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом.

Заупокойна молитва за Ангел Кънчев и падналите за Освобождението на България ще отслужат Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий – викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света митрополия.

В знак на признателност към делото на националния герой присъстващите могат да поднесат цветя в края на церемонията. Желаещите да положат венец могат да го заявят писмено на имейл [email protected]

Водещ на събитието ще бъде актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Косьо Станев.

От 10:45 до 11:30 ч. ще бъде преустановено движението по бул. „Придунавски“ за шествието от Речна гара до паметника на Ангел Кънчев и по бул. „Славянски“ за официалната церемония. Призовават се гражданите да освободят пространството около паметника от паркирани автомобили.

Българският революционер Ангел Кънчев умира на 5 март 1872 г. През 1868 г. той участва във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 г. е назначен от Българския революционен централен комитет за помощник на Васил Левски. Играе важна роля при формирането и дейността на Русенския революционен комитет. На 17 март /5 март по стар стил/ 1872 г. Ангел Кънчев трябва да пътува за Букурещ с важна мисия в БРЦК, но на русенското пристанище е издаден и обграден от османската полиция. За да не бъде заловен жив, сам слага край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В Русе има два паметника на революционера – в близост до лобното му място на бул. “Славянски”, както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X