https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноРусенските хорове за първи път с обща концертна програма на „Мартенски музикални...

Русенските хорове за първи път с обща концертна програма на „Мартенски музикални дни“

Във втория ден от концертната програма на „Мартенски музикални дни“ почитателите на класическата музика ще имат вълнуваща среща с една от запазените му марки – Фестивалния оркестър. На 17 март /петък/ от 19 ч. в Голяма зала на Доходното здание той ще свири под диригентската палка на маестро Емил Табаков, а солисти ще бъдат любимецът на русенската публика Светлин Русев (този път в ролята на виолист) и френският цигулар Амори Което от прочутия квартет „Модиляни“. Те ще представят великолепна програма, включваща Моцартовите „Увертюра“ към операта „Отвличане от Сарая“ и Симфония кончертанте за цигулка и виола, както и „Гогол“ – сюита от Алфред Шнитке.

За поредна година музикантите от оркестъра ще имат привилегията да свирят на една сцена със Светлин Русев – един от най-успешно реализираните български музиканти по цял свят, който не пропуска възможността да се завърне в родния Русе и да се качи на сцената на „Мартенски музикални дни“. В рамките на тазгодишното издание на фестивала, освен че ще е солист в две вечери от концертната програма, Светлин Русев ще ръководи и майсторски клас по цигулка.

За първи път всички русенски хорове ще участват с обща програма. На 18 март /събота/ от 18 ч. в зала „Филхармония“ ще се състои концерт с участието на Детски хор „Дунавски вълни“ при Общинския детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова, Детски младежки хор „Св. Георги Победоносец“ при Общинския младежки дом с диригент Мина Влайкова, Академичен хор „Сексагинта Приста“ при РУ „А. Кънчев“ с диригент Пламен Георгиев, Хор „Дунавски звуци“ при НЧ „Ангел Кънчев 1901“ с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и Смесен хор „Проф. Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Иванов. Те ще представят хорови творби от български и европейски композитори – Вл. Довган, Д. Христов, А. Струмски, В. А. Моцарт, Л. Керубини, Фр. Енгелхарт, А. Вивалди, Цв. Денев, П. Хаджиев, Т. Попов, Е. Манолов, Дж. Рутър и др. Хоровият концерт включва класически творби от български и европейски автори. На финала ще прозвучи „Меса на децата“ от английския композитор Джон Рутър.

Един час по-късно – от 19 ч., в Голяма зала на Доходното здание, публиката ще има възможност да се наслади на поредната Брамсова вечер в още едно издание на МФ „Мартенски музикални дни“. Тогава за първи път на сцената на фестивала ще се изявят признатите в цял свят музиканти Алексей Гринюк – пианист и Леонард Елшенбройх – челист.

В неделя, 19 март, обедният концерт, който ще започне в 11 ч., е част от програмата „Мартенски музикални дни Джуниър“. Немският пианист Кай Шумахер, дългогодишен познайник на русенската публика, и родената в Русе цигуларка и възпитаничка на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” Яна Готхайл дават заявка за страхотно трансатлантическо музикално изживяване със селекция от американски автори и музика в широкия диапазон от Гершуин до Ф. Глас и Либерман.

Неделната концертна програма на 19 март завършва с една изискана Песенна вечер с известния баритон Кирил Манолов и талантливата пианистка Боряна Ламбрева. Концертът ще се състои от 19 ч., в зала „Европа“ на Доходното здание и ще включи произведения от Рахманинов и Панчо Владигеров.

Основни спонсори и дарители на фестивала са А1 България ЕАД, ОББ АД, „Овергаз Инк“ АД, „Дунарит“ АД, „Гамаконсулт“ ЕООД, „Булмаркет“ ДМ ЕООД, „Линамар Лайт Метълс Русе“ ЕООД, „Дунавтурс“ АД, „Скални материали“ АД, БТБ България АД, Хотел „Дунав плаза“, „Мегахим“ АД, ВИК ООД – Русе, „Общински пазари“ ЕООД, Винарска изба „Нисово“.

Партньори са Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Русенска художествена галерия, Продуцентска компания „Персей“, ОП „Русе Арт“.

Основни медийни партньори на фестивала са БНР, БТА, Радио Русе, РТВЦ – Русе, TV1, Live7 TV и русенските печатни и електронни медии.

Билети за концертите от програмата на фестивала могат да се закупят на касата на Държавна опера – Русе и през онлайн платформата Eventim.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X