https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусе се присъединява към мрежата от интермодални терминали в България

Русе се присъединява към мрежата от интермодални терминали в България

Все повече бизнеси използват железопътния транспорт, за да превозват товарите си. За целта от особена важност са интермодалните терминали. Вече почти 6 години функционира интермодалният терминал край град Пловдив, изграден по Оперативна програма “Транспорт” 2007 – 2013 година.

Със средства по различни европейски финансови инструменти, като Програма “Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г. и Плана за възстановяване и развитие, вече се планира изграждането на поне още няколко терминала.

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт е бъдещето, не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е всеки товар, който може да се качи на влак, да бъде качен. А за да се разтоварят шосетата е необходимо да се изградят нови и модерни места, където бизнесът да може лесно да претоварва товарите си. Такова място е интермодалният терминал край Пловдив, първият изграден с европейско финансиране по ОП “Транспорт” 2007 – 2013 година.

“В началото на 2018 г. започна ударно увеличаване на товаро-потока през него”, заяви инж. Георги Узунов – ръководител проекти, гарови комплекси и терминал, пише Bulgaria ON AIR.

Така в рамките на една година през интермодалния терминал са превозени 25 000 ремаркета. Целта на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

“Бизнесът веднага се възползва от хвърлената ръкавица, която ѝ дадохме чрез европейското финансиране”, посочи инж. Узунов.

Следващият терминал, за който има одобрено финансиране по Плана за възстановяване и развитие е този в Русе. “Има стратегическо положение – река Дунав. Обхваща и коридора Север-Юг, който с оглед войната в Украйна, ще бъде перспективен”, обясни още инж. Узунов.

Новост в този програмен период по Програмата “Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г. е, че през есента на настоящата година ще бъде обявена схема за подпомагане на интермодални оператори. Плановете на Национална компания “Железопътна инфраструктура” са следващите терминали да бъдат в София, Видин, Горна Оряховица, Варна и Бургас. Ползите от интермодалния транспорт са десетки.

“Намаляването на шума, замърсяванията, експлоатацията и амортизацията на пътищата. Не на последно място за Русе и пътната безопасност”, коментира още инж. Узунов.

Бизнесът вижда и други ползи при използването на няколко вида транспорт.

“Идеята е кораб – влак – камион, но камион да бъде използван за кратките разстояния”, каза изпълнителният директор на фирма за товарни превози инж. Любомир Гарчев.

Според данни на НСИ за 2021 г. има увеличение при превозването на товари по релси, както при международните, така и при вътрешните превози. За да бъдат ефективни, интермодалните терминали трябва да са на поне 200 км един от друг.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X