https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев на питане дали ще арестува Путин, ако дойде в България: Въпросът...

Радев на питане дали ще арестува Путин, ако дойде в България: Въпросът е безмислен!

Президентът Румен Радев не отговори конкретно дали България ще арестува руския държавен глава Владимир Путин, ако дойде на наша територия. Такова е изискването на държавите, които признават Международния наказателен съд в Хага, който издаде доживотна заповед за арест на Путин. Унгария вече отказа да го направи хипотетично, въпреки че е страна по Римския статут.

“Отношенията в момента между държавите членки и Руската федерация не са такива, че да предполагат посещение на президента на РФ, така че въпросът е безсмислен”, отвърна Румен Радев на журналистически въпрос на брифинг след края на Европейския съвет.

Президентът нарече спекулации твърденията, че страната ни подкрепя все пак сделката за доставка на боеприпаси за Украйна. И разясни, че ние само подкрепяме общата политическа рамка по отношение на Киев, но присъединяването към общата обществена поръчка за един милион снаряда е само по желание. Нашата страна с още десетина други няма да се включи в нея, обясни Радев.

“Още веднъж искам да заявя по отношение на всички спекулации – България е част от общата политическа рамка за подкрепа на Украйна заедно с всички държави членки, ние сме приели тези заключения вчера, но всеки, който иска индивидуално да участва в доставката на тези снаряди, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение”, заяви Радев.

И отново повтори: “България не е сред тези 17 държави заедно с други 10 държави. Ние не сме част от тази обща поръчка и нека най-сетне това да стане ясно”, категоричен беше държавният глава.

Относно помощта на ЕС за нашите селскостопански производители той коментира, че сумата от 16 млн. евро за България в никакъв случай не може да покрие щетите, които те търпят.

“По отношение на селскостопанската политика напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители”, каза президентът.

“Така че, ще настояваме заедно с още пет държави сумата да е много по-голяма и да съответства на щетите”, каза Румен Радев.

България е получила висока оценка за всички нейни инициативи в областта на енергетиката, каза още президентът.

“Поставих много важния въпрос за нагнетения скъп газ в хранилището в Чирен, който в момента е три пъти по-скъп. Това е сериозна тема и ще бъде обект на анализи, евентуално ЕК да реши и да окаже помощ”, каза Радев, като уточни, че такъв проблем имат и други държави членки.

По отношение на селскостопанската политика напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители, каза той.

Този въпрос вече сме го поставили веднъж. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, но това не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Славакия и Полша ние сме настояли за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК, уточни президентът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X