https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниОрбан пак на контра: Няма да арестувам Путин, ако ми дойде на...

Орбан пак на контра: Няма да арестувам Путин, ако ми дойде на гости

Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, заяви днес началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, защото “за това няма да има правни основания”, предаде Ройтерс.

В петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент заради незаконната депортирация на стотици укрински деца в Русия. Унгария е една от страните подписали и ратифицирали Римския статут, с който е създаден МНС.

Днес на въпрос дали Путин ще бъде арестуван, ако посети Унгария, началникът на кабинета на Орбан – Гергели Гуляш отговори, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система:

“Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент. Статутът на МНС не е обнародван в Унгария (…) Тези решения не са най-удачните, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение”, каза Гуляш и добави, че правителството му не е формирало позиция относно издадената срещу Путин заповед за арест.

Путин е третият действащ президент, на когото Международният наказателен съд е издал заповед за арест. Въпреки това той едва ли скоро ще се окаже в съда. На практика заповедта означава, че той може да бъде арестуван и изпратен в Хага, ако пътува до някоя от държавите членки на МНС, отбелязва Ройтерс.

Русия не крие програмата, по която е отвела хиляди украински деца в Русия, но я представя като хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта. Кремъл определи решението на МНС като безсмислено.

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ходът на МНС ще доведе до “историческа отговорност” и обяви депортациите в Русия като политика на “държавно зло, която е започнала именно от висшия служител на тази държава”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X