https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРусе се преклони пред делото на Баба Тонка

Русе се преклони пред делото на Баба Тонка

Днес с церемония пред паметника на Тонка Обретенова бяха отбелязани 130 г. от смъртта на националната героиня.

„Не е лесно да посветиш себе си в борбата за свобода, но още по-трудно е да тласнеш децата си в тази борба, за да я има нашата родина“, каза кметът Пенчо Милков. “Русенци трябва да се гордеят, че са родени тук и че носят героичния дух на Баба Тонка”, добави кметът.

На церемонията присъстваха и заместник-кметовете на Община Русе Магдалина Илиева, Димитър Недев и Енчо Енчев, заместник-областният управител Детелина Ачева, както и ученици от МГ „Баба Тонка“, ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Отец Паисий“.

Слова по повод паметната дата произнесоха и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов.

„Баба Тонка, или както са я наричали – Буля Тиховица, е необикновена жена. Благодарение на нея семейството ѝ от обикновено се превръща в част от младата българска нация, за която проливат своята кръв“, каза проф. Ненов.

Заупокойна молитва за 130-ата годишнина от кончината на Баба Тонка Обретенова отслужиха Негово Преосвещенство Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, и свещеници от Русенската Света Митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, Десислава Василева от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ с ръководител Вили Икономов и Младежкият гвардейски отряд към Общинския младежки дом. Водещ на церемонията беше ръководителят на театрално студио „Маска“ към Общинския младежки дом Мина Маринова.

Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност към делото на русенската героиня.

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско. Включва се в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице е на Васил Левски. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци.

В борбата се включват и нейните деца. Петър и Ангел Обретенови участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Никола Обретенов е централна фигура в Русенския частен революционен комитет, включва се и в четата на Христо Ботев. Георги Обретенов е в четата на Стоил войвода в Старозагорското въстание. Петрана Обретенова ушива знамето на Червеноводската въстаническа чета, а сестра ѝ Анастасия е омъжена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информация за личността и революционното дело на Баба Тонка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X