https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница, министерството отваря магазин за храни

Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница, министерството отваря магазин за храни

Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в Украйна и затова трябва европейските компенсации за нашите производители да бъдат по-високи. Това заяви в ефира на БНТ министърът на земеделието Явор Гечев. Министър Гечев увери, че няма произведен хляб от украинска пшеница.

Българската държава оценява щетите на 16,75 млн. евро, като тези европейски средства ще се използват за кризисно съхраняване. Те ще са за пряко засегнатите в бранша, допълни Гечев.

Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да проникват на европейските пазари. Коридорите обаче спират в първите най-удобни държави в Европа, сред които и България и това води до пренасищане. На практика има 20 пъти повече внесен слънчоглед спрямо преди войната.

По думите му няма повод за притеснение за качеството на внесеното украинско зърно. Румъния води даден контрол, на нашата граница се извършва повторен контрол.

Магазин за хранителни стоки, в които ще се продават продуктите на държавната млечна компания “Ел Би Булгарикум”, продукция на университети и други производителите на храни, ще отвори врати на мястото на ресторанта в министерството на земеделието, съобщи Гечев.

Той допълни, че продуктите на “Ел Би Булгарикум”, на фиксираните цени, определени от фирмата, ще бъдат пуснати и в други магазини, а не само във фирмените. На два пъти държавното дружество свали цените в рамките на месец и сега във фирмените им магазини кисело и прясно мляко, сирене и кашкавал са на едни от най-ниските цени в търговската мрежа.

Гечев даде да се разбере, че служебното правителство смята не само да променя наредби, но и да предложи готови закони на следващия парламент. Те ще дават по-големи правомощия на държавата да се меси в ценообразуването на хранителните стоки.

“И да искаме, не можем да наложим таван на цените, но можем да направим таван за надценката. Ще внесем проект на закон, в който ще има модел за контрол на надценката и гаранция за наличието на един продукт на минимална цена в магазините”, каза Гечев. Планира се и промяна в изискванията към етикирането на млечните продукти, така че да е посочено, ако в тях има сухо мляко, какъв процент е и с какъв произход.

Държавата ще търси своите икономически интереси и защита на интересите на своите граждани в случая с задържаните в Румъния български риболовски кораби.

“Не намираме защо са задържани извън румънски териториални води. Чакаме документите, за да видим в какво ги обвиняват. Държавата участва в процеса, наясно сме с европейското морско законодателство. Нямаме данни да са нарушили нещо”, каза още министърът.

Той подчерта, че заради вноса на украинско зърно, слънчоглед и яйца и др. страдат българските производителите, но пък страната е една от трите, която ще получи компенсация от над 16 млн. евро от Европейската комисия. “Повод за притеснение за качеството няма. Стоката от Украйна първо се проверява в Румъния, после и у нас”, каза още министърът. Той не скри, че има недоволство срещу вноса на агнешкото месо от Северна Македония. “Ще пуснем заповед за засилен контрол около Великден, като партидата няма да се освобождава, преди да са излезли пробите”, закани се Явор Гечев.

За казуса със задържаните от Румъния кораби Гечев коментира, че българските моряци са задържани на 50 мили от морската граница на Румъния, в международни европейски води. Не намираме с какво са нарушили европейското законодателство. Чакаме 7-дневния срок по регламент, наблюдаваме процеса, държавата ще окаже необходимата помощ. Все още нямаме протоколите с конкретните обвинения.

Явор Гечев каза, че заради Великден се внасят много яйца и агнешко месо. Ще бъде осигурен допълнителен контрол, за да няма съмнения за качеството.

Служебното правителство ще предложи на следващото Народно събрание мерки срещу надценките, допълни още Гечев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X