https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияДобромир Живков: Вотът на колебаещите се избиратели ще определи победителя

Добромир Живков: Вотът на колебаещите се избиратели ще определи победителя

„Нямаме изгледи да се обяви окончателно победител на изборите. В оставащите дни ще се случи преразпределението на гласовете на нерешилите кого ще подкрепят, които са около 10% и 15 на сто“. Това обясни в студиото на „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

„Разликата е в мобилизацията. При „Продължаваме промяната – Демократична България“ мобилизацията е на по-високо ниво. От деклариралите, че подкрепят тази политическа сила по-голяма дял декларират, че твърдо ще гласуват при тези избори. При ГЕРБ-СДС това може да се тълкува и като демотивация, но и като шанс избирателите да бъдат събудени и привлечени да гласуван“, уточни той.

„Нерешилите наблюдават всички знаци от политическите сили и вземат решение в последните дни за кого да гласуват“, каза още Добромир Живков по повод отборния дебат между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който bTV организира.

„Именно във вота на колебаещите се ще намерим отговора кой ще е победителят. Повечето от тях взимат решение в последната седмица или дните преди вота. ГЕРБ изглежда, че трудно има откъде да вземе допълнителни гласове. При ПП-ДБ съществува феномен на мобилизация на протестен вот срещу ГЕРБ. Ако той се повтори, може да има и нарастване на разликата“, подчерта социологът.

Национално представителното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. Проведено е сред 1014 лица над 18-годишна възраст в цялата страна, в периода 21-27 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X