https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПП и ДБ искат коалиция без ГЕРБ и Асен Василев за премиер

ПП и ДБ искат коалиция без ГЕРБ и Асен Василев за премиер

Правителство на малцинството с програмен характер и ясни цели и с подкрепа от ГЕРБ и други партии – така обобщено може да се представи формулата на управление на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България” при победа на изборите на 2 април. Параметрите ѝ бяха очертани от двамата съпредседатели на формацията Асен Василев и Христо Иванов в интервюта за “Дневник” и “Капитал”.

И Иванов, и Василев отхвърлиха възможността да се коалират с партията на Бойко Борисов като посочиха за причини липсата на реформи в нея, както и ясна заявка за борба с корупцията. Въпреки това и двамата дадоха да се разбере, че правителство без някаква подкрепа от ГЕРБ не би било възможно.

Бившият финансов министър демонстрира увереност, че коалицията, на която повечето социологически агенции за момента прогнозират първо място на вота, може да сформира редовно правителство, докато съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов беше по-скептичен и подчерта многократно, че процесът ще бъде много труден, но политическите сили са длъжни да опитат. Въпреки това и двамата изразиха мнение, че такъв кабинет може да издържи дотогава до когато се изпълняват целите, заложени в програмата.

Платоничната подкрепа на ГЕРБ

Съпредседателите на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” Асен Василев и Христо Иванов бяха единни, че коалицията няма да търси подкрепа от ГЕРБ за управление.

“Не е въпрос на предпочитание кой искаме да ни подкрепя. Ние ще зададем ясна европейска посока на това правителство и ще видим после кой няма да вдигне ръчичка, за да ни подкрепи. Единственото, което ще им обещаем е, че това правителство ще прави точно това, което е записано в програмата. Не е въпросът ние да обещаем нещо за ГЕРБ. Ако те наистина са за европейско развитие на България, какво им е извинението, те да не подкрепят такова правителство”, коментира Василев.

“Не става дума за търсене на подкрепа. Ще се търси изпълнение на ангажименти, поети пред избирателите и усилието ще бъде насочено към изпълнението на тези ангажименти. (…) Ако ние предложим кабинет, който не съдържа в себе си очевидни извинения да не бъде подкрепен и който е съставен така че да не отваря конфликти, ще прехвърлим отговорността на тези, които няма да го подкрепят и след това да обяснят защо не са го направили”, представи визията си Иванов.

Има риск един кабинет на малцинството поради липсата на структурирано мнозинство да стане “Булката беглец” (американски филм с Джулия Робъртс, бел.авт.). Но ситуацията е такава две години по късно – на петите избори с перспектива за още три и при очертаване на президентството като център, който започва да концентрира заплашителни обеми от видима и не толкова видима власт, в тази ситуация този риск, който съществува, трябва да бъде осъзнаван в контекста на други рискове.

Христо Иванов, съпредседател на Демократична България

Лидерът на “Да, България”, който в неделя пред БНР намекна, че следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство за съдебна реформа с участието на ГЕРБ и ДПС, което след това да осигури подкрепа за редовно правителство, днес категорично разграничи конституционното от управляващото мнозинство. Последното, по думите му, предполага коалиция, в каквато “Продължаваме промяната – Демократична България” не смятат да влизат.

“В рамките на опитите, които бяха направени в миналия парламент се очерта разбиране, че не става дума за коалиционно управление, защото е невъзможна такъв тип сглобка. Такава формула не стои за нас на масата. Остава да се стъпи на концепцията за правителство на малцинството, което има програмен характер и почива на това, че достатъчно гласове са се събрали за изпълнението на някакви приоритети”, посочи Иванов. Той побърза да добави, че не е задължително конституционните промени да предхождат във времето създаването на правителство, но все пак би било “много добре” това да се случи, защото така логически се създава база за очертаването на някакъв курс напред”.

“Ако няма изменения в Конституцията, ние убедително не можем да произведем аргументи за една от целите, в която всички се кълнат – приемането в Шенген. Подозирам, че шансът да се направят необходимите компромиси, така че България бързо да бъде приета в Еврозоната, също ще зависи от способността на следващ парламент да покаже сериозна съдебна реформа”, каза Иванов.

Според Василев промяната в Конституцията е различен проблем от излъчването на правителство, но подчерта, че “ако на ГЕРБ и ДПС им пука за Еврозоната и за това България да върви напред, те ще трябва да подкрепят това законодателство”.

И Василев, и Иванов се обединиха около тезата, че съдебната реформа би била важна стабилизираща предпоставка за функционирането на бъдещо управление, защото ще му даде важна причина да държи парламента работещ докато не се извърши конституционната промяна. Съпредседателят на “Демократична България” дори предвиди, че ако тя започне да се извършва, хоризонтът на управление на такова правителство би могъл да бъде и две години.

Единственото различие, което си пролича в изказванията на двамата лидери бе по отношение на кадровия състав на кабинета – според Василев лидерите на коалицията са се разбрали съставът на правителството да бъде политически, като самият Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или дори премиер, и не изключи други ярки политически фигури в него, като Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и др. Иванов пък заяви, че разговорът за министри ще се води след изборите: “точната мяра на различните принципи – експертност и неутралност и политическо оцветяване ще зависи от множество фактори и преценки”, каза той.

А какво мисли ГЕРБ

Малко след края на интервютата на в “Дневник” и “Капитал” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи на живо във “Фейсбук” от предизборна проява в Ямбол, откъдето коментира изявленията на двамата лидери. Видимо раздразнен Борисов заяви, че ГЕРБ няма как да подкрепи управленска конструкция, без да има контрол над нея. Той обвини Василев и Иванов, че се държат като “богоизбрани” и изискват подкрепа от ГЕРБ без участие във властта, “за да може Асен Василев да източва държавния бюджет”.

За пореден път лидерът на ГЕРБ повтори, че не разбира как коалицията между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще работи, след като партиите в нея дори не са гласували по един и същи начин по ключови въпроси 48-ото Народно събрание.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X