https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗърнопроизводители блокираха движението към Дунав мост

Зърнопроизводители блокираха движението към Дунав мост

Зърнопроизводители организираха протест край ГКПП “Дунав мост” при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт.

По думите им причина за недоволството е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители заради либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна, тежката ситуация в сектор “Земеделие”, липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите за тяхното производство.

Затова земеделските производители настояват да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че около 40 процента от продукцията, произведена през миналата година в България, стои по складовете. „Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, тъй като жътвата ще започне след три месеца. Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас“, каза Христов.

Милен Коев – председател на Районния съюз на фермерите „Дунавско зърно“, заяви, че целта на протеста е да се защити българското производство. „В Русенска област около 50 процента от продукцията – пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали почти всичко. Пазарът е много труден. Цените, които ни предлагат, са много ниски и сме на загуба, каза Коев. Той заяви, че протестът ще продължи и в следващите два дни.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи: „Спрете геноцида на земеделието“, „Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери“, „Българската земя храни българския народ“.


Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X