https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Стоян Ванков, "Заедно": Знаем как да решим конкретните проблеми в 7 приоритетни...

Стоян Ванков, “Заедно”: Знаем как да решим конкретните проблеми в 7 приоритетни за България области

Стоян Ванков е роден в гр. Русе, възпитаник на АЕГ „ Гео Милев“. Завършвил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Притежава допълнителна квалификация по Банков Мениджмънт от Нов Български Университет и магистърска степен по Бизнес администрация от Американския университет в България. В професионален план кариерата му се е развивала основно в банковия сектор, където е заемал различни мениджърски позиции в КБС Банк (бивша Райфайзенбанк България) в сферата на кредитиране, кредитен риск, управление и дигитализация на процеси. В момента работи като продуктов лидер в международна компания оперираща във финтех сектора. На тези избори Стоян Ванков е кандидат за народен представител от коалиция “Заедно”. Той е втори в русенската листа на формацията на Ива Митева и Любомир Каримански.

-Остават броени часове до края на предизборната кампания. Каква беше тя за вас?

Това е първото ми участие в предизборна кампания. Откровено мога да кажа, че е сериозно предизвикателство, изискващо солидна ангажираност и многостранна компетентност. Успоредно с това е и значителна промяна спрямо текущата ми работа в частния сектор.

Ние, от коалиция „ Заедно“, приехме тази кампания като честен и открит разговор по чисто човешки теми и ежедневни проблеми с нашите съграждани, без да поставяме фокуса върху политическите противопоставяния и идеологии. Този подход, както и срещата с избиратели, носи огромно удовлетворение, но също така и огромна отговорност пред хората, които искрено споделиха с нас вижданията и проблемите си, настоявайки за конкретни решения.

От гледна точка на коалиция „ Заедно“ мога да кажа, че тази кампания, поради обществените условията в момента на пети поредни избори, политическа нестабилност и притеснения относно скачащите цени, определено беше предизвикателна. В такава среда понякога е трудно да достигнеш до хората, които като че ли са изморени и до известна степен обезверени от пропиляната обществена енергия, впрегната в различни политически проекти при предходните правителства. Трябва също така да отчетем, че сме млада коалиция – изминаха едва няколко месеца от създаването ни, което носи допълнителни предизвикателства. Въпреки всички тези обстоятелства, русенци са активни в исканията си и настояват да бъдат чути, което ни даде голям заряд и мотивация. Смятам, че успяхме да достигнем до тях и да бъдем приети като хора с искрен стремеж да променят средата към по-добро.

Тук бих искал да благодаря на останалите членове от листата за Русе, както и на г-жа Ива Митева и г-н Любомир Каримански за тяхната подкрепа и ангажираност, но най-вече на самите русенци, които отделиха от своето време, за да споделят и обсъдят с нас темите на ежедневието.

-Защо се решихте да се кандидатирате за народен представител и защо от коалиция “Заедно”?

Като всеки отговорен гражданин следя развитието на политическата ситуация в България, но досега може би не съм намирал вътрешния кураж да се включа по-активно, както и не съм намирал подходяща организация, с която да се идентифицирам и да отговаря на разбиранията ми.

В момента фокусът е съсредоточен върху парламентарно представените партии и това донякъде ограничава спектъра на политическо представяне. Трябва да признаем, че това, което чуваме и виждаме по обществените медии като ниво на дебати и разбирания не е никак мотивиращо и стимулиращо. Въпреки това считам, че активният обществен живот и политика са достойно и отговорно занимание. Позицията на страничен наблюдател е със сигурност по-удобна, но и в професионалния си живот винаги съм предпочитал активната работа, свързана с решаването на проблеми и предлагането на решения.

Именно в този момент имах откровен разговор с г-жа Ива Митева относно Коалиция „Заедно“ и вижданията й за дългосрочното й развитие. Усетих подход на основата на експертност, знания, умения и прагматизъм, насочен в решаването на проблеми и положен на основата на конструктивен диалог, а не на градене на идентичност чрез отрицание и противопоставяне, съчетано с пълно отричане на различната гледна точка. Приятно впечатление ми направи и това, че тази концепция е отразена в самото име на коалицията. Намерих съмишленици, с чиито идеи мога да се асоциирам.
Нашата програма и приоритети са изградени на принципа на дефиниране на конкретен проблем и посочване на решението му.

Ние знаем как да решим конкретните проблеми в 7 приоритетни за България области:
Обедняване, икономически и финансов растеж;
Организирана престъпност, корупция и сигурност;
Здравни и социални системи;
Образование и култура, като част от националното богатство на България;
Енергетика и климат;
Пряка демокрация и административна власт;
Дигитализация и силна местна власт.
Повече за решенията, които предлагаме можете да намерите на нашия сайт.

Не на последно място, аз съм роден и израснал в Русе. Въпреки че професионалната ми кариера е свързана със столицата, да бъда издигнат от родния ми град е въпрос на чест и отговорност.

-Кои са основните ви приоритети за Русе?

Гражданите на Русе в ежедневието си се сблъскват със същите наболели проблеми, с които се сблъскват всички българи. Това са високите цени на хранителните стоки, инфлацията, политическата криза, свързана с нестабилното управление на страната, ниските доходи и корупцията. На по-заден план остават области като здравеопазване и правосъдна система. Това донякъде е тъжна констатация, която показва, че хората са поставени в ситуация да мислят основно за препитанието си и не толкова за концептуалните проблеми в обществото.

Симпатизантите ни в Русе споделиха проблеми, които са останали нерешени в продължение на много години, макар че нееднократно са поставяни за обсъждане: замърсеният въздух, лошата инфраструктура в града, частта от таксата Дунав Мост, оставаща в общината, липсата на достъпна среда за хората с увреждания, липсващият скоростен път до Велико Търново, изгорелият покрив на Държавната опера, сметището, в което е превърната Симовата мелница. В тази ситуация приоритетите ни за Русе няма как да са по-различни от поставените от нашите съграждани и ние ги приемаме като наш ангажимент за намиране на решение.

Все пак като основен приоритет бихме откроили прокарването на законови промени, с които да се допусне част от таксата за преминаване на Дунав мост да остава на разположение на местните власти. Това може да реши редица проблеми, свързани с пътната и градската инфраструктура, и би довело до по-голяма децентрализация, което е приоритет и в националната ни програма.

На срещата ни с представители на спортен клуб за хора с физически увреждания те споделиха, че в Русе все още няма нито един автобус, позволяващ придвижването на хора с увреждания. Допълнително затруднение е липсата на скосени тротоари, по които не може да се премине с инвалидна количка. Достъпната градска среда е практически несъществуваща. Смятам, че всички издигнати от Русе политици сме длъжници на хората с увреждания и трябва максимално бързо да предприемем адекватни мерки за улесняване на тяхното придвижване.

-Успяхте ли да достигнете максимално до русенските избиратели? 

Както споделих, тази кампания беше предизвикателна по много обективни причини – като започнем от това, че сме нова коалиция, а обществото вече гледа скептично на нови политически формирования и стигнем до това, че голяма част от русенци се чувстват излъгани от напразни обещания при предходни кампании на действащи политици.

Направихме всичко възможно да се срещнем и да проведем нормален, човешки разговор с русенци, в който да чуем техните притеснения, вместо да изнасяме политически речи. Смятам, че в наше лице хората срещнаха съмишленици и експерти, които искат не просто на думи, а практически да решават проблемите им.
Постарахме се да проведем възможно най-разнообразни срещи: с работници и мениджъри във фирми от тежкото машиностроене и строителния бранш, пенсионерски клубове и домове за възрастни хора. Проведохме беседа с млади и социално ангажирани русенци, както и с активни представители на клубовете за хора с увреждания.

Пъстрата палитра от хора, с които се запознахме, ни даде по-широк поглед върху проблемите, с които всекидневно се сблъскват.

 

 -Обещавате спиране на обедняването чрез икономически и финансов растеж. Възможно ли е да се случи това в настоящата ситуация?

Масовото обедняване, високите цени и инфлацията са общите проблеми, които изтъкват русенци и присъстват на челно място в ежедневието и във всеки разговор. Смятаме, че тази точка трябва да бъде поставена на първо място в програмата на всяка политическа сила. От Коалиция „Заедно“ предлагаме конкретни решения в две посоки:

За да подобрим икономическото състояние, един от най-важите фактори е функционирането на свободен пазар със силна конкуренция и активни, информирани потребители. Освен силната конкуренция между търговците, е необходимо да се инвестират средства в адекватна защита на потребителя, която до момента не е на нужното ниво. Акцентите ни в тази област са:

Незабавно прекратяване на нелоялните търговски практики и гарантиране защитата на потребителите чрез промени в Закона за защита на потребителите и в Закона за защита на конкуренцията.

Създаване на бяла книга на търговските вериги, срещу които не е имало жалба или акт за нелоялна практика.

Осигуряване на средства от държавния бюджет за водене на искове за потребителска защита.

Допълнително подсилване на ресурса и компетенциите на общинските администрации, насочени за потребителска защита.

Създаване на специализирана комисия, която да консолидира защита на потребителите на едно място, вместо разпокъсаната структура в момента.

Инвестиране на публични средства в укрепване на реалната икономика и стимулиране на местното производство. Предоставяне на условия предприемачите да развият бизнеса си и да им се осигури лесно и достъпно финансиране. Предложенията ни за решение в тази насока са: освобождаването от данък печалба за първите три финансови години за стартиращи малки и средни предприятия, създаващи над 25 работни места и отговарящи на определени критерии.

Въвеждане на така наречен тестови период за ефект върху малките и средни предприятия (при предложени законодателни инициативи се проверява ефекта и въздействието върху малкия и среден бизнес и при негативен резултат законодателната инициатива се оттегля).

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС до 160 хил. лв. за 2024 г.
Анализ на възможността за освобождаване от корпоративен данък на дружества при условие за реинвестирането му в бизнеса и създаване на нови работни места.

-Коя е вашата кауза, която ще защитавате в следващия парламент?

Всеки въпрос, който се поставя от гражданите, е кауза за всеки един народен представител. Знанията, уменията и опитът, които притежавам, ще ми позволят да фокусирам усилията си за осигуряване на устойчива и прогресивна икономическа среда като основа за справяне с националното обедняване. Тъй като съм запознат отблизо с проблемите на хората с физически увреждания, включително на възрастните хора с увреждания, ще насоча усилията си и към подобряване на средата, в която живеят. Ще работя и за насърчаване на предприемачеството в тази област.

-На тези избори русенци ще изпратят с един по-малко народни представители. Защо трябва да заложат именно на вас?

Фактът, че градът, наричан “Малката Виена” е стигнал до ситуацията, в която броят на мандатите е намален, а оперите и балетните постановки се изпълняват в Доходното здание заради изгорелият покрив на Държавната опера, е достатъчно показателен за развитието на града през последните години, въпреки наличието на 8 мандата и 8 активни депутати от Русе.

След всички срещи, които проведохме с избирателите, смятам, че русенци добиха ясна представа за принципите на Коалиция “Заедно”, основани на доверие, отговорност и морал, и мисля, че се убедиха в желанието ни за търсене на практически и изпълними решения.

Бих насърчил русенци да са все така активни, отговорни в своите позиции и да са загрижени за развитието на града. Нека в изборния ден да вземат своето решение на базата собствените си убеждения и правота. Ако вижданията им съвпадат с ценностите и идеите на Коалиция „Заедно“ (номер 8 в интегралната бюлетина), означава, че сме намерили своите съмишленици.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X