https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 2023Полк. Александров пред Ruse.news: Ще работя със сърце и душа за решаването...

Полк. Александров пред Ruse.news: Ще работя със сърце и душа за решаването на проблемите на Русе

Александър Александров е роден на 15 септември 1958 г. в град Свищов. Завършва Висшето военно училище „Васил Левски“ във Велико Търново,  Военната академия на бронетанковите войски в Москва, Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау, Командната академия на Бундсвера в Хамбург,  Висшия колеж по отбраната на НАТО в Рим, както и училището на НАТО в Оберамергау. Преминал на различни длъжности в Генералния щаб на БА и Министерството на отбраната. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, Заместник-военен представител на България в НАТО (2004-2006), началник на отдела МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе), началник на Офиса на НАТО в Скопие (2012-2014 г.), главен експертен сътрудник в Комисията по отбрана на Народното събрание. Народен представител е в 45-тото, 46-тото и 47-тото НС от ПГ на “Има такъв народ”. На предстоящите избори е втори в русенската листа на ИТН. 

-Полк. Александров, на тези избори сте кандидат от Русе. Какво ви свързва с този регион и защо решихте да се впуснете в парламентарната битка от Русе?

Аз се радвам, че на тези избори желанието ми съвпада с решението на ръководството на “Има такъв народ” и местната структура да бъда издигнат от 19 –ти многомандатен избирателен район Русе. Причините не са една и две. Русе – областта и хората са доказали своята непримиримост, независимост, смелост и най-вече грижата за България. Те го показазаха смело още преди началото на прехода – първи и преди всички. Няма как и наследниците да не са такива. Град, който е дал толкова първи неща на България не може да бъде пренебрегван. Трудолюбието, културата, европейския дух на Русе са пословични.

Самият аз съм роден на Дунав, в Свищов, но така се случи поради работата ми да го напусна, когато станах на 18. Но пред очите ми още са пътуванията по Дунав до тук с Ракетата и идването ми през 1974 г. в девети клас на първата опера,  която съм гледал. Още я помня, беше „Бал с маски“ и беше невероятно преживяване. Но, заедно с тези спомени съм наясно, че в този наш прекрасен град, дал и даващ толкова много на страната и на Европа, следва да бъде и център на такава регионална политика, която да работи за по-голям негов и на гражданите просперите!

-Проблемите на Русе са всеизвестни. За решаването на кой от тях ще работите?

Като всеки голям град в България и Русе има проблеми. Втори мост над Дунав е абсолютно необходим. Не може да има две мнения, защото става дума и за Европейския коридор Север-Юг № 9. Огромният поток, при условие, че с Румъния не сме в Шенген не може да се поема само със сегашния.

На второ място това е магистралният път Русе – Варна. Всякакво отлагане и търсене на оправдания работи срещу Русе, русенци и държавата.

На трето място, въпреки заетостта и като цяло ниската безработица статистиката показва, че въпреки относително по-високия дял на промишленото производство в Русе – около 35 % като дял от брутния продукт на областта и над средното в Северния централен район, в последните години икономическата активност намалява. От една страна областният център е с най-голям принос, но заплатите не отразяват това и са по-ниски от други областни центрове, например в Габрово. Русе и областта са под средното развитие на чуждестранните инвестиции в страната.  Демографският проблем има отношение, но не съм убеден, че това е всичко.

Определено проблемите с въздуха на определени периоди се повтарят. Образованието е на по-добро ниво в сравнение с други области, но как това се отразява на развитието на Русе и областта. Намират ли реализации тези хора? Въпросите са много и ако бъда избран от гражданите за техен представител, уверявам всички, че няма да пожаля сили, енергия и опит да допринасям в парламента на законодателно ниво и в комисиите, за да ги представям достойно.

Необходима е силна и по-ангажирана регионална държавна политика. Само с
децентрализация, която в известен смисъл като понятие стана много използваема не
могат да се решават задачите. Ако бъда избран ще се вслушвам в хората, ще искам
конкретни въпроси и ще ги поставям пред който и да е министър, от трибуната ли на
лични срещи и ще давам отгори без оправдания.

Разбира се, културата на Русе и подкрепата на дейците на културата и образованието на най-музикалния и най-европейския, с пленяваща архитектура, град е безусловна. Това е приоритет!

Избирателите демонстрират невиждана апатия към изборите и политиката. Как ще ги мотивирате да излязат и да ви подкрепят?

Апатията в гражданите по отношение на участие в изборите е видима. Според мен
причините са две. На първо място дълбокото разочарование от политическата
действителност в страната и неспособността да бъдат решени базови неща от
ежедневието в условията на демокрация и парламентаризъм. Това не е свързано със
самата демокрация, а с нарушаването на принципите на честното управление и честния диалог. Защитата на обществото и неговия по-добър живот означава икономическа, социална и обществена сигурност за всеки гражданин, колектив или организация. Означава постоянен контрол и адекватни, бързи мерки за нарушенията, ликвидиране на политическата партизанщина, лицемерието и неизпълнението на обещанията. Изисква честност при невъзможност част от проблемите да бъдат решени на момента и споделяне лично или през социалните медии, кое е възможно и кое не.

Огромна е отговорността на представителите на законодателната, изпълнителната и съдебна власти. Девизът „Никой не е над закона“ в много отношения е станал банален.

На второ място естествено е самоотговорността на всеки гражданин, където за наше общо, ако щете национално нещастие, има необходимост да се догонват по организираните общества в по-развитите държави. Аз, като кандидат-депутат от “Има такъв народ” мога да мотивирам русенци и жителите на областта да излязат и отидат на изборите по два начина – с обещанието, че ще бъда честен в отношението си към всеки, ще изслушвам и ще се вслушвам към всяко мнение и предложение и ще изпълнявам обещанията, които съм дал. Второто, въпреки, че гласуването у нас не е задължително, е морален ангажимент към себе си, близките, обществото и държавата. Това не са просто думи, а според мен определена отговорност. Така мисля, това споделям.

Защо е важен всеки глас?

Всеки глас е важен, защото отразява правото на мнение в името на това всеки
гражданин да даде своята оценка. Ако голяма част от хората са разочаровани,
негласуването дали ще задължи т.н. политическа класа да се обърне с лице към
тежките проблеми? Това е наивно според мен. Напротив! Изразяването на мнение чрез
индивидуалния вот е това, което ще даде възможност на отговорните кандидати да
поемат отговорност. Затова всеки следва да премисли и да гласува не само
емоционално, а да види кой лично и коя партия е принципна в позициите си, коя милее за страната и хората. Не е ли ясно, че в част от така наречените системни партии, системни в голяма степен са такива политики, които са далеч от честния диалог в парламента, или както претенциите на някои за единствени носители на промяна се оказват далеч от мисълта и възможностите за това.

александър александров

Вие сте втори в листата в Русе. Очаквате ли да получите толкова широка подкрепа, за да вземете два мандата тук?

Да, втори съм в листата на “Има такъв народ”. Очаквам да бъдем подкрепени като
партия. Решението е на хората и силно желаем и искаме тяхната подкрепа. Нашата
партия беше обвинявана за много неща. Опитите за разцепления и натискът върху
всички депутати в 47-я парламент беше всекидневен. Това политическо и то явно
брокерство няма аналог в най-новата история на страната. Да, може би сме малко по-
резки, но сме честни и енергични да противостоим на лицемерието, за една България
без маска и лъжи. За един честен диалог в политиката. За това призовавам да се гласува за нас, а колко ще бъдем – зависи от гражданите на Русе областта. Дори и да не съм избран, обаче уверявам всички, че ще работя в каквото и качество да е за Русе при всяка възможност.

Обявихте се срещу всички. С какво сте по-различни от останалите претенденти за властта?

Убеден съм, че хората напълно разбират за какво става въпрос. Ние сме тези, които с
тях можем да преобърнем нещата. Заедно. А „Сами срещу всички“ е така, защото определено понесохме лъжи и негативи в предишните парламенти. Можем да бъдем
критикувани, но мисля се разбира, че ако не бяхме работили по този начин, много
неща в страната щяха да са там, където бяха и съм убеден, че по-голямата част русенци го знаят и оценяват. Просто защото е Русе.

“Има такъв народ” е №19 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X