https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаИзбори 20239,70% е избирателната активност в Русенско към 11:00 часа

9,70% е избирателната активност в Русенско към 11:00 часа

Избирателната активност в Русенска област към 11 часа е 9,70%, съобщи председателят на Районната избирателна комисия-Русе Милена Хинкова. За сравнение на предишните избори през октомври тя е била почти същата – 9,72%.

Най-висока е активността в община Ценово – 16%, а най-ниска в Сливо поле – 7,65%. В Иваново е 12, 34%, а Борово, Бяла, Ветово и Две могили се движат малко над 10%. За община Русе активността е 9,24%.

До момента има общо 13 сигнала за проблеми с машините за гласуване, като две от устройствата са оправени и вече работят. При 9 машини гласуването с тях е преустановено и е преминато към хартиени бюлетини. Устройствата са в секции в Иваново, Сваленик, Щръклево, Батин, Горно Абланово, Екзарх Йосиф, Борисово, Ценово и Русе. Предстои техниците да се произнесат и за още две машини дали ще може да продължи гласуването с тях.

Проблемите са свързани с разписките при гласуването на избирателите – или машината пуска празна разписка, или тя е нарязана.

В една от секциите гласоподавател не е бил доволен от резултата, който е показала разписката, отказал е да я пусне в кутията и си е тръгнал с нея. В някои секции при проблеми с машината избирателите са били допускани да гласуват повторно, което ще създаде разминаване между протокола от машината и броя на подписите, предава Русе Медиа.

Комисиите срещат затруднения с гласоподавателите, които не са вписани в избирателните списъци. Въпреки че ясно е обяснено кой и с какви документи може да упражни правото си на вот, има сигнали, че някъде това не се спазва и едва ли не всеки, който дойде, може да гласува, каза Хинкова. На секционните комисии са дадени съответните указания от РИК.

До момента има постъпили два сигнала за нарушения. Единият е за група мотористи в съботния ден, които са били със знамена, като се прави връзка с вътрешната и външната политика. Милена Хинкова обясни, че това не е от компетенциите на РИК. Другият е за билборд на около 30 метра от секция, но тъй като той е поставен по време на кампанията, а не в деня за размисъл или в изборния ден, сигналът вероятно ще бъде оставен без уважение.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X