https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияКрум Зарков: Надявам се да няма нов служебен кабинет

Крум Зарков: Надявам се да няма нов служебен кабинет

Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това каза в интервю за БТА служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той припомни, че България не излъчва съдията пряко, а трима кандидати, от които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере следващия български представител в институцията.

БТА припомня, че на 3 април в Министерството на правосъдието се състоя заседание на Комисията по провеждане на подбора на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, на което имаше събеседване с кандидатите за съдия в ЕСПЧ. На него се явиха шестима кандидати, но нито един от тях не беше одобрен, става известно от съобщение публикувано на сайта на правосъдното ведомство. Постът на българския съдия в ЕСПЧ се освобождава на 12 април следващата година, когато изтича мандатът на съдия Йонко Грозев.

Във връзка с необходимостта от още европейски делегирани прокурори, които да бъдат назначени в Европейската прокуратура, министър Зарков заяви, че е уведомил Висшия съдебен съвет за нуждата да се задейства нова процедура за подбор на кандидати. По думите му проблемът с липсата на достатъчен брой европрокурори ще се реши, като „не го замитаме под килима“.

Ето и пълния текст на интервюто:

Защо не успяхте да изберете кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека?

– Защото изискванията са много високи. Благодаря на всички кандидати, които се явиха, но продължаваме да търсим подходящия.

Става дума за юристи и магистрати с много сериозен опит, които са кандидатствали за позицията.

– Тя е много специфична, трябва да се владее английски и френски език, и да има специфични познания в областта на правата на човека и международното право за правата на човека. Въобще не може да бъде подложена под съмнение компетентността и качествата на кандидатите, които се явиха на този конкурс. Това са качествени хора. Ние сме заложили действително възможно най-високите критерии.

До кога трябва да изберем български представител в ЕСПЧ, мандатът на съдия Йонко Грозев изтича април 2024 г.?

– Неслучайно започнахме процедурата по-рано, за да можем нормално да я доведем докрай. Надявам се да се явят повече хора на конкурса. Припомням, че България не излъчва съдията пряко, ние излъчваме трима кандидати, от които ще избира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Затова продължаваме да търсим онези трима, които да пратим.

Продължаваме да търсим и европейски делегирани прокурори, от последните трима кандидати, двама бяха одобрени, един е отхвърлен. Продължаваме да нямаме достатъчен брой европрокурори, как ще се справим с този проблем?

– Като не го замитаме под килима. Бяха избрани съвсем скоро двама, сега станаха общо осем, търсим още седем, затова аз веднага информирах Висшия съдебен съвет, които имат компетенция по този въпрос, да задействат отново процедурата за избор. Тук също става дума за нещо изключително сложно и ново. Съвсем нормално е при изграждането на една институция да има съмнения и неясноти. Ако мога да използвам Българската телеграфна агенция, за да насърча онези кандидати, които отговарят на условията, да участват в следваща процедура.

Насърчавате ли и Прокурорската колегия на ВСС да започне процедура, до момента няма нова такава?

– Затова съм написал нарочно писмо до ВСС, Министерството на правосъдието е своеобразна точка на контакт между Европейския главен прокурор и ВСС, уведомявайки ги както за резултатите от последните процедури, така и от необходимостта за започване на нови.

Бихте ли останал служебен министър, при евентуален нов служебен кабинет?

– Надявам се да няма нов служебен кабинет. Имаме необходимост от редовно правителство, най-вече от действащ парламент. Като служебен министър, с подкрепата на Министерския съвет, ние отново внесохме законите, които са изключително важни за България. За мен е много по-важно те да бъдат гласувани, отколкото аз да остана министър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X