https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораАрх. Цвети Русинов и джазменът Илко Петров стават почетни граждани на Русе

Арх. Цвети Русинов и джазменът Илко Петров стават почетни граждани на Русе

С пълно единодушие на днешното заседание на Общински съвет-Русе бяха гласувани две предложения за присъждане на званието „Почетен гражданин на Община Русе“ – на арх. Цвети Русинов и на барабаниста на джаз оркестър „Русе“ Илко Петров.

Предложението за посмъртно удостояване със званието на арх. Русинов е на кмета Пенчо Милков, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев и на част от общинските съветници, а за джазмена Илко Петров – на председателя на „Русенска джаз колегия“ Даниел Джумалийски.

Арх. Цвети Русинов е роден на 26.01.1954 г. в гр. Лом. Завършва ВИАС – София през 1976 г. и от 1977 г. заедно със семейството си се премества да живее в Русе. Автор е на повече от 3 500 проекта. Освен по нови сгради, арх. Русинов и екипът му работят и върху реставрацията на емблематични за Русе здания от миналото – къщата на фамилията Бениеш, къщата на братя Бъклови, къща-музей „Баба Тонка“ и др. Със съвместните усилия на Ректората на РУ “Ангел Кънчев“ и на филантропа Игнат Канев арх. Русинов и екипът му проектират емблематичния „Канев център”. От 1991 г. става главен архитект на Община Русе, а четири мандата заема и длъжността епархийски съветник към Русенската митрополия. През 2001 г. той е един от основните инициатори за християнизацията на Пантеона на възрожденците. Арх. Русинов е основател на Лайънс клуб Русе. Работи за възстановяването, облагородяването и поддръжката на скален манастир “Свети Димитрий Басарбовски”.

„Каузата на Цвети беше Русе“, категоричен бе кметът Пенчо Милков, представяйки делото му пред общинските съветници.

Илко Петров е роден на 2 декември 1943 г. в Русе. На 7-годишна възраст започва да се занимава с цигулка в току-що откритата Музикална школа. Завършва Математическа гимназия „Баба Тонка”, където свири на виола в ученическия оркестър. Като студент във ВИММЕСС се включва в Биг Бенда на университета, ръководен от Боби Русев, където започват заниманията му с барабани. Със Септет „Русе” (1964 г.) заедно с диригента и композитор Александър Владигеров и Петър Петров-Парчето се включва във възстановяване на джазовия живот в града. Илко Петров е съосновател на русенския ,,Джаз форум”, който по-късно става Международен джаз фестивал и е един от основателите на Клуба на дейците на културата в Русе. Той е единственият жив участник от легендарния оркестър „Русе”, който се утвърждава на националната джаз сцена през 70-те години на миналия век. През настоящата 2023 г. Илко Петров ще отпразнува своя 80-годишен юбилей.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X