https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПП-ДБ при президента: Ще предложим вариант за управление на страната само с...

ПП-ДБ при президента: Ще предложим вариант за управление на страната само с втория мандат

След срещата си с ГЕРБ-СДС президентът Румен Радев продължи преговорите за съставяне на кабинет с втората политическа сила от изборите на 2 април – ПП-ДБ.

„Вашата заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори с ГЕРБ. Важно за обществото е да знае докъде може да стигнете с този политически компромис. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи, как виждате вариантът, когато мандатът дойде към вас?”, запита Радев в началото на преговорите.

Той поиска да знае приоритетите на ПП в законодателството и изреди Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Шенген и еврозоната.

Радев попита директно представителите на ПП-ДБ кога виждат подходящото време за връчване на първия мандат.

„В първия мандат не може да направим своята подкрепа. Първият мандат не може да събере своето мнозинство. Готови сме парламентът да избере правителство с втория мандат”, заяви Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че е време да бъде направена реформата в правосъдната система, като се създаде и възможност да се разследва главният прокурор. Той изтъкна като приоритет и промени в Антикорупционната комисия и предприемане на стъпки за членство на страната ни в Шенген. „Би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Еврозоната – ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, трябва да го направим. Тези приоритети са в нашата програма”, каза Петков.

„Радвам се, че около една година по-късно и два цикъла избори – най-накрая стигаме до законодателната програма и приоритети на последния редовен кабинет”. Това подчерта от своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев. и допълни: „Задаването на нов начин на управление на публичните финанси, вече има разбиране в българското общество и партиите, че тези пари трябва да се управляват така, че да стигат до всички българи, а не само до избрани. Въпросът със съдебната реформа вече набира подкрепа, макар и декларативна. Еврозоната и Шенген – вече се вижда подкрепа – тези процеси да бъдат завършени”.

Под думите му ПП и ГЕРБ са политически опоненти. „Ние смятаме, че модела, по който трябва да се развива страната е различен, Но по тези приоритети, след два цикъла избори, успяхме да намерим основа – законодателна и формула в парламента, тези закони да бъдат приети. Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават. Но има ясни граници, които не могат и не трябва да се прекрачват.

„Успяхме да постигнем в парламента консолидация около един безспорен дневен ред, Който дори партиите, които не намериха възможност да се включат в гласуването за избор на председател, не отрекоха неговите приоритети”, заяви и съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

„Единни сме по един въпрос – можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант – само с втория мандат. По причини, които многократно сме обяснявали. но това не пречи да работим с нашите опоненти по конкретни задачи”, допълни Иванов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X