https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИван Шишков: Очаквам разрешение за строеж на магистралата Русе - Бяла през...

Иван Шишков: Очаквам разрешение за строеж на магистралата Русе – Бяла през септември

„Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам през септември месец да има готов инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж на част от магистралата Русе – Бяла.“

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „България сутрин“ на телевизия България он еър, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

„В момента от Агенция „Пътна инфраструктура“ са подготвили документацията за отчуждения по трасето“, съобщи още министърът и допълни, че са одобрени и Подробните устройствени планове, и обектът е обявен за национален.

Вече се строи в цялост и магистрала „Европа“, стана ясно от думите на министъра, който припомни, че до скоро тази магистрала е била строителен обект в частта си до ГКПП Калотина.

„Пуснахме шест километра до Калотина, до седем-осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото движение“, информира още архитект Шишков.

Той подчерта, че за последните осем месеца служебният екип на МРРБ е одобрил Подробния устройствен план на магистрала „Европа“, тъй като такъв не е имало, успял е да процедира отчужденията на част от трасето и не на последно място е успял да издаде разрешение за строеж и за последния лот на аутобана.

„Не е въпрос на политически дивидент кой колко път ще построи. Важното е да строим качествено и да планираме, за да имаме перспектива в бъдеще напред да изградим максимално бързо всички пътища“, заяви министърът и допълни, че до момента не е имало планирани цели магистрали, а тези, които са били започнати всъщност са били „заспали“.

„Имаше магистрали, които не се развиваха. Затова усилието, което направихме е да дадем възможност съвсем скоро да се построят цели магистрали – както вече се строи магистрала „Европа“, така да се построи и цяла магистрала „Струма“, каза още Иван Шишков.

До няколко месеца трябва да стане ясно одобрява или не Европейската комисия екологичните мерки за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министъра. Той информира, че в момента се води кореспонденция по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

„Издаденото разрешение за строеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе“, беше категоричен министърът. По думите му ако не беше издадено това разрешение за строеж, щеше да бъде загубен ОВОС-а и магистрала „Струма“ щеше да се върне четири години назад.

„Не може да се прескочат сроковете, защото щетата за държавата ще бъде голяма“, категоричен бе Шишков.

Пред зрителите министърът заяви, че ако Европейската комисия потвърди издадения през 2017 г. ОВОС и ако се докаже, че този вариант е екологично най-издържаният, строителството на аутобана тръгва по трасето през Кресненското дефиле. Ако отговорът е отрицателен, ще трябва да се промени трасето.

„Четири-пет години е коментирано, правен е анализ, изследвани са трасета, включително вариант с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти извън дефилето, но най-вероятно във времето назад сегашният вариант е бил най-екологичен“, обясни архитект Шишков. Той подчерта, че е взет под внимание един от най-важните компоненти при избора на трасе, а именно шумът. Затова ако двете трасета са разделени, както е при сегашния вариант, шумът би бил много по-малко, отколкото ако бъдат обединени заедно.

„Този вариант търси добро техническо решение заедно с това да бъде запазена природата и финансовата част на проекта“, беше категоричен регионалният министър.

В студиото Иван Шишков изрази учудване по повод протести на представители на Кресненския регион магистрала „Струма“ да минава през дефилето: „Не чух много критики относно екологията. Критиките са основно върху това, че три-четири заведения ще имат проблем с експлоатацията си, които впрочем се оказаха и незаконни. Относно рафтингът, който се практикува там, също не съм убеден, че и техните постройки са законни и те буквално се намират в реката, т.е говорим за запазване на природата. Само че природата е за всички и ние всички трябва да я пазим, а не определени хора да я експлоатират.“

Август месец се очаква да бъде укрепено частично свлачището при тунел „Железница“ и движението от Гърция към София да бъде пуснато в едната лента в посока София, съобщи още регионалният министър, базирайки се на уверенията на строителя. Той припомни, че още през 2020-та година е установил, че има свлачище в участъка, но редовното правителство не е предприело необходимите мерки за навременното му укрепване. „Затова сега правим така, че да има път към тунела“, обясни Шишков.

Той съобщи още, че експертен съвет вече е одобрил изменения на Подробния устройствен план за кръговите кръстовища на скоростния път Мездра – Ботевград и предстои да започне строителството на конкретните пътни възли. Той припомни, че вече са пуснати 7,5 км от трасето при обхода на село Новачене.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X