https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМария Габриел е вероятният премиер на ГЕРБ

Мария Габриел е вероятният премиер на ГЕРБ

Еврокомисарят ни Мария Габриел е вероятният кандидат на ГЕРБ за премиер, пише ПИК, базирайки се на високопоставени източници в партията.

Премиерът ще е жена – хубава, красива, подготвена, с интересна фамилия, отговаряща досега за Европа, която ще представлява достойно България пред Европа, казаха и пред „Епицентър. бг“ източници от ГЕРБ.

„Ще излъчим премиер, който ще е гордост за България“, каза преди час на брифинга Борисов и го описа: „Умен, красив, интелигентен, многоезиков, с чувство за хумор, много повече от „Промяната“.

Вече е имало неформални сондажи с останалите партии, които са склонни да подкрепят тази кандидатура

За първи път ще имаме такъв кабинет, но той ще изкара цял мандат – казаха убедено източниците на Епицентър. бг.

В момента еврокомисарят Мария Габриел е в София за участие във форум за еврото, организиран от правителството.

Борисов показа и формулата на новото управление: Тези, които ще подкрепят правителството, ще имат свои министри.

20 министри отстъпвам, за да имаме правителство. Каква друга отстъпка, коментира лидерът на ГЕРБ.

Мария Габриел е еврокомисар от 2019 г. по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Тя е и първи заместник-председател на Европейската народна партия.

Между 2017 и 2019 г. Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово.

През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“.

Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент.

На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени.

През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“.

След европейските избори през 2014 г. Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията

По професия е политолог.

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард. Затова и сменя името си от Мария Неделчева на Мария Неделчева-Габриел.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X