https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияСоциологът Добромир Живков с прогноза за кабинет от 4 партии - ГЕРБ,...

Социологът Добромир Живков с прогноза за кабинет от 4 партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

Социологът Добромир Живков с прогноза за кабинет от 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

„ДПС са ентусиазирани в сегашната ситуация. БСП изглеждат уклончиви, но също ми се струва, че с радост биха приели покана да участват в този кабинет. Същото важи и за ИТН. По скоро вървим към план Б, в който ще има кабинет от 4 партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН“.

Това заяви пред БНР Добромир Живков – управител на социологическа агенция „Маркет линкс“. Той не прогнозира колко ще е продължителността на живот на евентуален такъв кабинет. Според него местните избори ще променят политическата ситуация. Социологът смята, че след тях поне 1-2 от основните политически сили биха поели курс към нови избори.

„Поне до изборите за ЕП, които са през пролетта, ще имаме кабинет. Това е в общ интерес“.

„Кандидатурата на Мария Габриел е подходяща от гледна точка на това, че ясно подчертава европейският път на България. Тя може да бъде лице на такъв кабинет. От друга страна не трябва да забравяме, че ГЕРБ се води еднолично от Бойко Борисов и трябва да се замислим дали кандидатурата не е само параван. ГЕРБ понастоящем показва сериозен ангажимент с реформите, поне на думи. Дяволът е в детайлите“, коментира той в интервю за предаването „Преди всички“.

Според него от тактическа гледна точка това е успешен ход. Трудно се отговаря на такъв тип кандидатура с „не“, като имаме предвид кариерата и качествата на Габриел, отбеляза Живков. По думите му обаче проблемът на ГЕРБ не е на личностите. Партията натрупа достатъчно много негативи и съмнения дали управлява според правилата, припомни социологът и каза:

„Това не може да бъде политическата индулгенция в ГЕРБ. Партията има тежко наследство, което с една добра кандидатура не може да бъде изчистено“.

Според него сновната цел на Борисов не е толкова надцакване с ПП-ДБ. За ГЕРБ и Борисов е много по-важно да покажат готовност за взимане на важни решения и реформи, изказа мнението си Добромир Живков. По думите му на втори план стои политическото противопоставяне.

Ако се стигне до втори мандат, формулата трябва да бъде кабинет без партийна украса, с чисто експертен профил на всички министри, смята още социологът. Според него обаче това е много малко вероятен вариант.

Вече има умора не само от изборите, а от политиката, каза той. Според него голяма част от гласуващите започнаха да приемат тази роля и основна гражданска отговорност чрез участието в избори. Той отчете, че на последните избори не видяхме драстичен спад на избирателната активност. Избори през лятото обаче не са препоръчителни – тогава бихме получили по-ниска избирателна активност, предупреди Добромир Живков. По думите му трябва да се търси път към редовно управление.

Изборите изглежда, че не променят драстично картината, но виждаме, че има фактори, които водят до промяна в поведението на някои от основните играчи, коментира още социологът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X