https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораСоциолозите са категорични: Задават се предсрочни избори

Социолозите са категорични: Задават се предсрочни избори

Социолозите са категорични: Задават се предсрочни избори

Президентът Румен Радев избра да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство на БСП. Припомняме, че това е четвъртият път, в който социалистите получават мандата от държавния глава.

“Имаше индикации, най-вече от посланията на политическите сили, че има шанс за развръзка, ако мандатът бъде даден на “Демократична България” или “Български възход”. Миналата седмица спадна този тонус в търсенето на потенциално решение с участието на ДБ и заявената подкрепа от ГЕРБ. С “Български възход” сякаш също имаше шанс за редовно правителство, партията нямаше предпочитания с кого да преговаря”, коментира социологът Добромир Живков в “България сутрин”.

По думите му субективното усещане за преживяване на кризата е спаднало като градус. Ако имахме тежка зима, обществото можеше по-лесно да приеме драстични политически компромиси, допусна гостът и добави, че ситуацията отива към иконономическо и политическо успокояване.

По-скоро отиваме директно към предсрочни избори. Ще имаме половин година без редовно правителство. Перспективата да имаме редовно правителство до местните избори изглежда все по-малко вероятна. БСП ще получи предимството за летящ старт в предизборната кампания, ако мандатът не бъде реализиран успешно. Ситуацията е по-скоро патова, но с вероятен изход към предсрочни избори”, заяви Живков.

Той не очаква в следващите две години да имаме правителство със стабилно мнозинство. Социологът допуска, че наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 г. още едни парламентарни избори.

“Контролираният и купен вот също ще се върнат на сцената. Когато се стигне до подобна ситуацията, в повечето случаи са застрашени малките партии и тези, които все още не са успели да конструират стабилно своя електорат – такива са “Продължаваме промяната” и “Български възход”, посочи Живков.

Социологът Кольо Колев определи политическата ситуация с една дума – безнадеждност.

“Беше кристално ясно, че не е възможно да се състави работещо правителство, което да разчита на стабилно мнозинство. Мислех, че президентът ще изиграе друг ход, винаги досега той е давал мандата на третата партия. В случая очаквах, че ще го даде на ДПС. Тогава щеше да настане вой. В тази конфигурация в парламента не може да бъде съставено стабилно правителство”, каза Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него чрез мандата партиите опитват да покажат колко са диалогични и конструктивни, обаче другите са “нефелни, лоши и крадливи”. Социологът очаква БСП да използва мандата за същото.

“Ще получат една седмица трибуна да обясняват колко са социални и как има грижа за хората и бизнеса. От друга страна им е прехвърлен горещият картоф. Ако тръгнат да формират нещо, ще загубят лице пред собствените си избиратели”, смята Колев.

Той също очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори. И добави, че има възможност да се формира коалиция между БСП, ГЕРБ, ДПС и “Български възход”, но всички тези партии ще понесат електорални щети, ако предприемат такъв ход.

“Партиите се мотаят като патета в кълчища и се чудят над какво да се фокусират. До голяма степен нещата ще се решат от случващото се в света. Глобалната война чука на вратата. До голяма степен и действията на Радев са диктувани от тези съображения”, изтъкна Колев.

Той не очаква “Спаси София” да получи сериозна електорална подкрепа, но отбеляза, че създаването на партията е тежък удар върху десницата за предстоящите местни избори. Живков определи “Спаси София” като технократски проект, при който започва зреене и има сериозна политическа амбиция.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X