https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЗарков: Мога само да поздравя Мария Габриел за искането за освобождаване на...

Зарков: Мога само да поздравя Мария Габриел за искането за освобождаване на Гешев

Зарков: Мога само да поздравя Мария Габриел за искането за освобождаване на Гешев

С това свое заявление кандидатът за премиер Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протести с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството. В министерството на правосъдието работим много внимателно, изследвайки случилото се последните дни и седмици. Аз само мога да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват още подробности. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в коментар на заявката на кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС, че неин правосъдден министър би поискал главният прокурор да бъде освободен.

“Това, което се случи последните дни, е че зам.-главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко. Струва ми се, че това е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието няма да стои безучастно в това. Още другата седмица ще ви информираме какво ще предприеме министерството на правосъдието”, заяви още той.

По думите му дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е много важен въпрос. “По-важно е дали ще се приемат законите, които да попречат на следващия главен прокурор, който и да е той, да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него. Искането на оставка и съдбата на г-н Гешев не покрива целия спектър от въпроси. Проблемът е системен и трябва да бъде уреден най-сетне на законово ниво. В рамките на своя мандат Гешев многократно урони престижа на съдебната власт. Много е важно случилото се в последните дни, защото бяхме обвинявани в политиканстване, а сега, струва ми се, има нови елементи. Затова работим сериозно, за да бъдат поставени по надлежния ред. ВСС има основанието да се самосезира”, коментира Зарков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X