https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБорисов влезе на срещата на Габриел с ПП-ДБ, предложи Асен Василев да...

Борисов влезе на срещата на Габриел с ПП-ДБ, предложи Асен Василев да е финансов министър

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер – Мария Габриел, се срещна с представители на “Продължаваме промяната-Демократична България” в рамките на серията от разговори с парламентарно представените формации. Вчера с еврокомисаря разговаряха депутати от БСП, ДПС и “Има такъв народ”.

В срещата този път се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той влезе в разговорите на около 50-ата минута от началото им, като заяви, че се е превъзбудил, гледайки по телевизията и е решил да пристигне.

“Търсим основа за работещо, проевропейско правителство, с ясни цели и механизми за постигането им”, заяви Габриел. И допълни: “Първото, което ще направи министърът на правосъдието в правителство с премиер Мария Габриел, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това искане не е за персонална промяна, а за връщане на доверието на българските граждани във фигурата на главния прокурор, за успокояване на напрежението. Това би бло ясна крачка, заявка за цялостна правосъдна реформа”.

Габриел отново очерта приоритетите, по които ще работи, ако бъде избрана за министър-председател.

Те са: създаване на работещо правителство и нормализиране работата на институциите; стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджет за 2023; правосъдна реформа; справяне с инфлацията; приемане на България в еврозоната; преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми; подобряване на сигурността на българските граждани – преодоляване на битовата престъпност и войната по пътищата; модернизация в сферата на образованието, науката, иновациите, културата, в стратегически сектори, свързани със зеления и цифровия преход, включително дигитализация на публичния сектор; преодоляване на регионалните различия чрез целенасочено действие за стимулиране на умения според нуждите на пазара на труда; опазване и подобряване на здравето с ефективна здравна политика, ефективно участие на България в европейската мисия за борба с рака и плана за действие за борба с рака, справяне с предизвикателствата с превенцията, достъпа на лечение, както и новите технологии и прецизната медицина.

„В Българския парламент има сили, които са против това да се подпомага на Украйна. Важен е състава на правителството и от кого ще бъде подкрепен”, коментира Атанас Атанасов.

Мария Габриел отговори, че иска да има правителство с ясно заявена евроатлантическа ориентация. „Решенията не се вземат от един човек”, обясни тя.

Според Христо Иванов от ДБ: „Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни фундаменталното обещание да живеем в държава на правилата, основана на държавност и еднакви правила за всички. Хората виждат нагла корупция. Трябва да търсим корена на корупцията”.

“Не може да говорим за съществена промяна в правосъдието, ако не говорим за амбициозни промени в Конституцията. Въпросът не е един да бъде сменен с друг. А да няма следващ такъв, в дълбочина да има промяна”, подчертва още Иванов.

Асен Василев от ПП отвори темата за Пловдивския панаир. “Това е политическа тема, която се повдига многократно и тя е емблематична за това как не работят процесите, правилата и инстируциите”, каза Васлиев.

По думите му общинските съветници на ГЕРБ могат да прекратят тази корупционна практика и да гласуват Пловдивският панаир да остане държавна собственост. “Вие бихте ли ги призовали те да вземат решение и Панаирът да остане държавна собственост? Ако не се съобразят с това, бихте ли поискали те да не са повече част от партия ГЕРБ”, попита съпредседателят на ПП. Габриел отговори, че не би толерирала подобни корупционни практики.

В областта на финансите въпросите задаваше Василев. „В България дълги години е провеждана политика от латиноамерикански модел – парите са отивали при малко на брой фирми и хора и това е довело до един феномен, който е уникален в рамките на ЕС – от влизането ни в Евросъюза досега неравенството е нараснало”, заяви той.

Делян Добрев от ГЕРБ контира: “Латиноамериканският модел вие го въведохте – дефицитите в държавата да станат 6-7 процента и държавата да върви към фалит”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X