https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияГабриел: Ще предложа експертно правителство за 1 година

Габриел: Ще предложа експертно правителство за 1 година

“Ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за една година, на основите на приоритети, работещо правителство. Имаме теми, по които взеха отношение парламентарните групи. Има много силни страни, чуха се послания към българските граждани. Различията са богатство – диалог, грижа за хората, инфлация, цени, диалог и решения, авторитет на България в Европа и света. Общи цели, приоритети, мерки”, това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ – СДС Мария Габриел на брифинг.

Срокът от една година е наложен от приоритета за излизане от политическата криза, нормализиране работата на институциите и показване, че формулата, на която са се спрели с колегите й, работи, обясни тя. И допълни, че до края на годината има да бъдат приети два бюджета.

“За мен това е един реалистичен срок. По време на всички разговори стана ясно, че имаме различия, но те не бива да са пречка да водим диалог и разговор как да изведем напред обединяващото и как това да заработи. Има нужда да бъде изградено доверие между партньорите. Това отново става с конкретни мерки, ясни ангажименти, наблягам и на думата отговорност – да говориш публично това, което говориш и в лични разговори, за да може да се случи. За мен този срок е обвързан с много обективни фактори, каквито са бюджета. Те са свързани и с това да покажем, че тези, които споделят отговорността на такова правителство, ще изпълнят със съдържание приоритетите, когато вече ще си говорим за мерки, резултати и срокове”, заяви Габриел и посочи, че ако след година няма резултат, няма как да се обясни на българския гражданин, че се мисли само доброто.

Борисов: От утре започваме срещите с останалите партии

Тя посочи още, че диалог между парламентарно представените партии има. Според нея сега трябва да се покаже амбиция, за да има България работещо правителство.

“Успяхме ли с всички групи да идентифицираме общи приоритети. Отговорът е “Да”. Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите парламентарни групи. Приоритетът е България. Поради различията, които имаме, и те ясно бяха откроени и ние оставаме отворени за този диалог, за всички е ясно, че следващата стъпка разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети”, обясни Габриел.

Кандидатът за премиер от ГЕРБ – СДС обяви, че утре ще покани групата на БСП, защото с тях имат най-големи различия. Габриел смята да покани всички партии, с изключение на “Възраждане”, с която партия тя е на мнение, че имат огромни различия по приоритетите и диалог с тях е невъзможен.

“Не ние бързаме, а Конституцията на България ни казва, че имаме срокове, които, ако искаме да водят до добър резултат за хората, трябва да бъдат изпълнени вече с публично и ясно заявяване на ангажименти и отговорности. Затова искам да споделя с вас, че от утре ще поканя да продължат тези разговори с ясна цел – експертно правителство с имена на хора, които ще могат да доведат до успешни резултати приоритетите, които споделих”, посочи още тя.

В брифинга взе участие и лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов. Той отхвърли твърденията, че в предложението на ВСС за прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев има външно вмешателство.

“Когато Христо Иванов, Кирил Петков, Атанас Атанасов искат оставката на Иван Гешев, това не е политически въпрос и не е вмешателство, а когато Габриел внесе, че ще е добре в България да се направи реформа с всичките закони, които ги наричаме „Крумови“, заради Крум Зарков, се пита дали има вмешателство”, заяви той.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X