https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенци дариха фототипно издание на Рибния буквар на родното му място в...

Русенци дариха фототипно издание на Рибния буквар на родното му място в Брашов

В Музея на първото румънско училище в Брашов бе направено дарение на фототипно издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон. Благотворителната инициатива е на русенското Народно читалище „Христо Ботев – 1908“, а в нея се включиха и заместник-кметът Енчо Енчев, посланикът на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, председателят на Демократичния съюз на българите в Румъния Лука Велчов, както и читалищни дейци. За експозицията на музея бяха дадени още 7 различни издания на „Буквар с различни поучения“, както е оригиналното име на първия български учебник.

Председателят на НЧ „Христо Ботев – 1908“ Вяра Косева връчи на главния куратор на музея Йоан Корнея ценните издания на книгата, която за първи път вижда свят на хартия през 1824 г. в Брашов. До момента музеят не разполагаше с издание на учебника.

На церемонията директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ представи и издадения специално за събитието двуезичен юбилеен лист „Петър Берон“. Документът е на български и румънски език, а редакцията му е дело на Стоян Стоянов и доц. Живодар Душков.

Заместник-кметът Енчо Енчев направи личен подарък към музея – луксозно издание на Рибния буквар, отпечатан през 2014 г. по поръчка на Синдиката на българските учители.

Йоан Корнея представи любопитни факти за историята на първото училище, в което се преподава на румънски език. Въпреки че това може да изглежда естествено, тъй като училището се намира в Румъния, той припомни, че територията на Трансилвания и Брашов не е част от Румъния до 1918 г. В музея се съхраняват около 4000 стари книги и повече от 30 000 документа на църковнославянски и старо-румънски езици. Училищната сграда е издигната през 1495 г., а самият музей функционира от 1961 г.

Международната инициатива, чийто основен двигател са Стоян Стоянов – Комитски и ръководството на НЧ „Христо Ботев-1908“, бе подкрепена от редица институции и организации, сред които Община Русе, посолството на България в Букурещ, Демократичния съюз на българите в Румъния, РУО – Русе, Регионална Библиотека „Любен Каравелов“ и Национално дружество „Традиция“ – Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X