https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗасилено полицейско присъствие край училищата в Русе

Засилено полицейско присъствие край училищата в Русе

Полицейските служители от ОДМВР – Русе, от всички районни управления и сектор „Пътна полиция“, са създали организация и предприемат мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението по пътищата в региона по време на баловете и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май.

В районите на училищата ще има засилено полицейско присъствие. Празничните събития на обществени места ще бъдат охранявани от служители на реда.

Акцент е поставен върху организацията за безопасно движение по пътищата. Пътните полицаи ще осъществяват активен контрол с цел недопускане на инциденти и санкциониране на нарушителите. Превантивен контрол ще се извършва и на маршрутите, по които се очаква интензивно движение на празнуващите и техните близки, включително и след приключване на баловете в нощните часове.

Баловете през месец май винаги са съпътствани от много емоции и вълнуващи преживявания за абитуриентите, техните родители и приятели. С приповдигнато настроение човек е склонен към компромиси. А компромисите, свързани с нарушения на пътя, могат да доведат до инциденти. Празниците не дават предимство, а спазването на правилата е задължение на всички участници в движението.

Пътните полицаи напомнят на абитуриентите:

  • Баловете не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.
  • Независимо дали си абитуриент, или возиш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата ще получиш предвиденото за това наказание.
  • Шофирай само ако си правоспособен водач.
  • Ако сам ще шофираш, не пий алкохол.
  • Шофирането след употреба на наркотици е престъпление.
  • Спазвай скоростните режими, не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.
  • Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.
  • Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.
  • Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете.
  • Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на предимство може да доведе до пътен инцидент.
  • Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите.
  • Ако попаднеш в рискова ситуация – позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи.

Ако сте родители на абитуриенти:

  • Независимо от суматохата около празника отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и на тези, които го съпровождат.
  • Предложете им истински да се забавляват на бала, а вие или друг да поеме ангажимента да шофира. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират, когато са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки.
  • Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент – правоспособен водач, семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X