https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияРадев за 24 май: България е неделима част от Европа не по...

Радев за 24 май: България е неделима част от Европа не по милост, а по принос

„От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност, богомилството са вградени в културния код на континента. За това ние българите сме неделима част от Европа, не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това“.

Това заяви президентът Румен Радев по случай 24 май. Той взе думата на честването за Деня на Кирил и Методий пред Народната библиотека.

Радев заяви, че има един ден в годината, когато България изглежда така, както искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим – сваляме доспехите, зарязваме дискусиите, крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари. „На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били и искаме да сме като тях – възторжени и откриващи света. Спомняме си учителите, които са ни направили хора“, заяви държавният глава.

„На 24 май всички българи имаме повода да почувстваме уюта на своя роден език. Нека не забравяме, че ние живеем с езика и той живее чрез нас. Че всички заедно подреждаме своя собствен дом, нека го пазим. Нека днес създавайки българския език в нашите разговори, да го правим толкова богат и изразителен, колкото го наследихме от нашите предшественици“, заяви държавният глава.

Той определи наградата „Букър“ на Георги Господинов като признание за българския език и просвета и един прекрасен подарък за днешния празник

„Убеден съм, че духовният подем, който залива българските площади днес ще ни помогне да надмогнем изпитанията“, заяви Радев.

“Нека бдим над езика. Нека днес да правим езика богат и изразителен поне толкова, колкото на нашите предшественици”, заяви още президентът.

Тържествено шествие, начело на което бяха президентът Радев и вицепрезидентът Илия Йотова, организирано по повод честванията на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност – 24 май, премина през центъра на София.

Начална точка на празничното шествие бе Министерството на образованието и науката, в близост до фонтана пред Археологическия музей, като множеството стигна до Паметника на светите братя пред Националната библиотека, където в 11 часа започна официалната церемония.

В шествието се включиха и служебният премиер Гълъб Донев, министри от правителството, политици, общественици и граждани.

Слово бе произнесено и от писателя Георги Бърдаров – носител на европейската награда за литература за 2021 г.

Честит празник! Може би най-светлият и със сигурност най-безспорният български празник. Аз бях подготвил моето слово преди няколко дни, но няма как да не го променя след това, което се случи снощи. Един български писател – Георги Господинов, спечели една от най-големите международни литературни награди – “Букър”. Това, освен огромно признание за българската култура и лично за Георги, е доказателство, че ако човек наистина е талантлив и работи много упорито – може да постигне всичко”, каза Бърдаров.

Присъстващите чуха “Аз съм българче” в изпълнение на две деца, ученици от първи клас на 44-то Средно училище “Неофит Бозвели”.

“Химн на светите братя Кирил и Методий” прозвуча в изпълнение на хора на Националното музикално училище “Любомир Пипков” с диригент маестро Славил Димитров.

От 11:00 часа на площад “Славейков” започна и фестивалът “Да поЧетем”, който ще продължи през целия ден.

От 18:30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X